Na hlavný obsah

ŠÚKL eviduje vyše 8 300 podozrení na nežiaduce účinky očkovania

Dovedna sa prvou dávkou zaočkovalo takmer 2 400 000 ľudí.

ŠÚKL eviduje vyše 8 300 podozrení na nežiaduce účinky očkovania
Na ilustračnej snímke vakcína proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zaznamenáva v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu k strede (1. 9.) 8 384 nahlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín. Celkovo ich bolo 928 vyhodnotených ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojom webe.

Vakcína Pfizer/BioNTech mala nahlásených 3 938 hlásení, z ktorých 498 bolo závažných. ŠÚKL eviduje v súvislosti s touto vakcínou aj jedno úmrtie. Medzi hláseniami na závažné vedľajšie účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to predovšetkým u pacientov liečených na hypertenziu, predkolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda či infarkt myokardu.

Pri vakcíne Moderna evidujú 1 103 hlásení, z ktorých bolo 92 vyhodnotených ako závažných. Ústav eviduje aj jedno úmrtie. K nežiaducim účinkom po tejto vakcíne patria dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, myokarditída, náhla cievna mozgová príhoda či pľúcna embólia.

ŠÚKL pri vakcíne AstraZeneca eviduje 3 031 hlásení, z ktorých vyhodnotil 299 ako závažné. V súvislosti s touto vakcínou tiež eviduje 2 úmrtia. Závažné nežiaduce účinky po vakcíne AstraZeneca boli krátkodobá strata vedomia, kolaps, trombóza, čiastočná strata hybnosti tvárového nervu, epileptický záchvat pri epileptických pacientoch či infarkt myokardu.

Nežiaduce účinky sa nevyhli ani jednodávkovej vakcíne Janssen, nahlásili ich 183, z ktorých bolo 31 závažných. Vyskytli sa stavy ako strata vedomia, kolaps, halucinácie či vysoká horúčka.

Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaregistrovali 102 hlásení, z ktorých 2 boli závažné. Šlo o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu – komplikácie s krvnými zrazeninami.

K strede ŠÚKL eviduje 4 úmrtia, ktoré majú súvislosť s očkovaním. „Z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne AstraZeneca),“ uviedol ŠÚKL na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko