Na hlavný obsah

Švajčiari sprísnili pravidlá pre prichádzajúcich do krajiny, ktorí nie sú zaočkovaní

Vláda chce zmierniť tlak na nemocnice.

Švajčiari sprísnili pravidlá pre prichádzajúcich do krajiny, ktorí nie sú zaočkovaní
Na ilustračnej snímke turistika vo Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

Ľudia vstupujúci do Švajčiarska bez toho, aby boli zaočkovaní proti covidu-19 alebo prekonali chorobu, sa budú musieť od pondelka (20. 9.) preukazovať negatívnym testom. Oznámila to v piatok (17. 9.) podľa agentúry Reuters švajčiarska vláda, ktorá chce zabrániť opätovnému nárastu počtu nakazených.

„Infekcií ubúda, ale zostávajú na vysokej úrovni – príliš vysoké,“ povedal švajčiarsky minister zdravotníctva Alain Berset a dodal, že obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti v nemocniciach je vysoká. Počet nakazených a hospitalizácií po lete strmo vzrástol.

Mnohí z ľudí, ktorí skončili na JIS, sa pritom vrátili zo zahraničia, povedal Berset. „Teraz rozmýšľame, čo s jesennými prázdninami,“ poukázal minister na dvojtýždňové októbrové prerušenie školy.

Všetci cestujúci, bez ohľadu na očkovací status, budú musieť vyplniť vstupný formulár. Tí, ktorí budú musieť preukázať, že nie sú infikovaní, budú musieť ísť ešte na druhý test štyri až sedem dní po príchode.

Švajčiarsko už tento týždeň zaviedlo novú povinnosť preukazovať bezinfekčnosť pri vstupe do barov, reštaurácií či iných vnútorných priestorov.

Vláda tak chce zmierniť tlak na nemocnice bojujúce so štvrtou vlnou. Berset opätovne vyzval obyvateľov deväťmiliónovej alpskej krajiny, aby sa nechali zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet