Na hlavný obsah

Tajná služba v Sýrii podľa Amnesty International väzní navrátilcov do vlasti

Vo väzbe malo zomrieť 5 ľudí, takmer 20 zmizlo bez stopy.

Tajná služba v Sýrii podľa Amnesty International väzní navrátilcov do vlasti
Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad.

Medzinárodná organizácia Amnesty International tvrdí, že tajná služba v Sýrii vyhľadáva, väzní a mučí ľudí, ktorí sa vrátili do vlasti. Minimálne 5 ľudí vo väzbe zomrelo, o takmer dvadsiatich organizácia nemá žiadne správy. Organizácia preto upozorňuje, že Sýria nie je bezpečnou krajinou, do ktorej možno azylantov vracať. Sýrska vláda tvrdenia označila za klamstvá.

Amnesty International vo výskumnej správe s názvom Idete na smrť dokumentuje 66 najťažších osudov ľudí, ktorí sa z rôznych dôvodov vrátili do Sýrie, medzi nimi aj 13 detí. Okrem sexuálneho násilia a týrania organizácia registruje aj 17 navrátilcov, ktorí zmizli.

Obviňujú ich z nelojálnosti

„Sýrske tajné služby takisto obviňujú ľudí z nelojálnosti a terorizmu. Každá vláda, ktorá dnes tvrdí, že Sýria je bezpečná, úmyselne ignoruje katastrofálnu realitu pod vplyvom naratívu riadeného sýrskou vládou. Preto Amnesty International žiada európske vlády, aby nevyvíjali priamy či nepriamy tlak na ľudí zo Sýrie, aby sa vrátili do svojej domoviny,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Rado Sloboda z Amnesty International Slovakia.

Najväčšiemu tlaku na návrat čelia Sýrčania najmä v Turecku a Libanone, do ktorých od začiatku občianskej vojny pred 10 rokmi ušlo takmer päť miliónov ľudí, ale aj azylanti v Dánsku a Švédsku.

Vyše 750 000 sýrskych utečencov prijalo Nemecko. Arabista Attila Kovács z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského si myslí, že bezpečné zóny v Sýrii existujú, ale len pre niekoho.

„V častiach, ktoré sa označujú za bezpečné, je veľmi silná štátna kontrola a určitý druh diktatúry, takže sa nedá hovoriť o tom, že pre politických odporcov režimu by bol návrat bezpečný. Nejde o stratégiu, ktorá sa uplatňovala v mnohých konfliktoch. Nepočíta sa s tým, že navrátilci, ktorí odišli z politických dôvodov, vôbec prídu späť,“ povedal Kovács pre Radiožurnál na Rádiu Slovensko.

Vláda Bašára Asada správu o porušovaní ľudských práv opakovane odmietla a vyzýva sýrskych občanov, aby sa vrátili do vlasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet