Na hlavný obsah

Taliansko ponúkne ohrozeným skupinám tretiu dávku vakcíny, uvažuje nad povinným očkovaním

Do konca septembra chce zaočkovať 80 percent obyvateľov.

Taliansko ponúkne ohrozeným skupinám tretiu dávku vakcíny, uvažuje nad povinným očkovaním
Na snímke taliansky premiér Mario Draghi. Foto: SITA/AP

Taliansko začne koncom septembra ponúkať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu pre ohrozené skupiny ľudí, napríklad ľudom s oslabenou imunitou. V budúcnosti možno tiež zavedie povinné očkovanie pre všetkých svojich obyvateľov. Vo štvrtok (2. 9.) to oznámila talianska vláda, informovali agentúry DPA a Reuters.

Taliansky premiér Mario Draghi uviedol, že očkovacia kampaň v Taliansku napreduje dobre. V krajine je v súčasnosti plne zaočkovaných už 70 percent obyvateľov starších ako 12 rokov a podľa Draghiho by Taliansko mohlo do konca septembra mať plne zaočkovaných až 80 percent populácie.

Vláda je tiež optimistická ohľadom otvorenia nového školského roka, ktorý sa začne tento mesiac, pretože až takmer 92 percent talianskych učiteľov je zaočkovaných. Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza tiež poďakoval mladým ľuďom za to, že neváhali a rýchlo pristúpili k očkovaniu.

Taliansko uvažuje nad povinným očkovaním pre všetkých

Draghi zároveň vo štvrtok uviedol, že Taliansko môže zaviesť povinné očkovanie pre všetkých svojich obyvateľov v prípade, ak Európska lieková agentúra (EMA) plne schváli vakcíny proti koronavírusu. Tie sú zatiaľ schválené iba na núdzové použitie. V Taliansku je očkovanie proti koronavírusu pritom už povinné pre zdravotníkov a učiteľov.

Od 1. septembra začali v Taliansku platiť nové pravidlá, podľa ktorých je na vstup do lietadla, rýchlovlaku, diaľkového autobusu i na trajekt potrebné potvrdenie o očkovaní, najviac 48-hodinový negatívny test na koronavírus alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia.

Taliansko zaznamenalo od začiatku pandémie približne 4,55 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 129 352 úmrtí, čo je druhý najväčší počet v Európe. Krajinu v tomto ohľade spomedzi európskych štátov prekonalo iba Spojené kráľovstvo, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet