Na hlavný obsah

Taliban pozval na slávnostné oznámenie novej vlády Rusko, Čínu, Irán i ďalšie krajiny

Hnutie sa snaží o medzinárodné uznanie.

Taliban pozval na slávnostné oznámenie novej vlády Rusko, Čínu, Irán i ďalšie krajiny
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu v prezidentskom paláci v Kábule. Foto: TASR/AP

Taliban v najbližších dňoch oznámi zloženie novej afganskej vlády, uviedol hovorca islamistického hnutia Zabíhulláh Mudžáhid. Hovorca opätovne prisľúbil, že vláda bude zahŕňať rôzne strany a odmietol tvrdenia niektorých médií, že o podobe kabinetu vedú rôzne frakcie Talibanu vnútorné spory. Hnutie, ktoré sa usiluje o medzinárodné uznanie, pozvalo na ceremoniál Rusko, Čínu a ďalšie krajiny, informovala agentúra TASS.

„Poslali sme pozvánky do Turecka, Čína, Ruska, Iránu, Pakistanu a Kataru na účasť na slávnostnom oznámení zloženia novej afganskej vlády,“ povedal v pondelok (6. 9.) podľa TASS nemenovaný predstaviteľ Talibanu.

Taliban sa zmocnil prakticky celého Afganistanu po bleskovej ofenzíve v polovici augusta, keď bez známok akéhokoľvek odporu vstúpil do metropoly Kábul. Doterajší afganský prezident Ašraf Ghaní vtedy povedal, že odstupuje, aby zabránil krviprelievaniu. Z krajiny ušiel. Taliban uviedol, že vládu oznámi, keď sa z Afganistanu stiahnu poslední zahraniční vojaci, čo sa stalo ku koncu augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet