Na hlavný obsah

Taliban prepustil väzňov, sudkyne sa boja o život

Väčšine sudkýň sa z krajiny utiecť nepodarilo.

Dvestopäťdesiat afganských sudkýň sa obáva o svoje životy po tom, čo mužov, ktorých predtým odsúdili, teraz z väzenia oslobodilo hnutie Taliban. Informovala o tom v piatok (3. 9.) agentúra Reuters.

Hoci sa niektorým sudkyniam podarilo počas uplynulých týždňov z Afganistanu odísť, väčšina z nich zostala v krajine a stále sa pokúša uniknúť, uviedli sudcovia a aktivisti, ktorí nepretržite pracujú na tom, aby im pomohli ujsť.

Militanti z Talibanu, ktorí opätovne prišli k moci po tom, čo Spojené štáty z Afganistanu stiahli svoje jednotky, zakázali v časoch svojej minulej vlády pred 20 rokmi ženám vykonávať väčšinu zamestnaní. V súčasnosti hnutie vyhlásilo, že práva žien budú chránené, podrobnosti však doposiaľ neuviedlo.

Ženy, ktoré doteraz pracovali v súdnictve, sa medzitým stali  žiadanými terčmi. Dve sudkyne afganského najvyššieho súdu zastrelili ešte v januári tohto roka.

Teraz Taliban prepustil na slobodu po celej krajine väzňov, ktorí „skutočne ohrozujú životy sudkýň“, citovala agentúra Reuters vysokopostavenú afganskú sudkyňu, ktorej sa podarilo ujsť do bližšie neurčenej európskej krajiny.

V Kábule „prišli štyria alebo piati členovia Talibanu a pýtali sa ľudí v mojom dome: ´Kde je táto sudkyňa?´ To boli ľudia, ktorých som posadila za mreže“, povedala afganská sudkyňa pre Reuters v rozhovore, v ktorom si neželala byť menovaná.

Bola v malej skupine afganských sudkýň, ktorej sa v uplynulých týždňoch podarilo ujsť za pomoci ľudskoprávnych aktivistov a zahraničných kolegýň z Medzinárodnej asociácie sudkýň (IAWJ). Odvtedy je v kontakte aj s kolegyňami, ktoré zostali doma: „Ich správy sú plné strachu a úplného teroru. Hovoria mi, že ak ich nezachránia, ich životy sú v priamom ohrození.“  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet