Na hlavný obsah

Taliban zakázal holičom zastrihávanie brád. Odporuje to islamskému právu, tvrdí

Podľa niektorých barberov nemá zmysel pokračovať v biznise.

Taliban zakázal holičom zastrihávanie brád. Odporuje to islamskému právu, tvrdí
Na snímke príslušníci hnutia Taliban. Foto: SITA/AP

Afganské radikálne hnutie Taliban zakázalo holičom v provincii Hílmand holiť alebo zastrihávať brady, pretože to odporuje ich interpretácii islamského práva. Každý, kto toto nariadenie poruší, bude potrestaný, napísal s odvolaním sa na náboženskú políciu Talibanu spravodajský server BBC News.

Niektorí holiči v hlavnom meste Kábulu uviedli, že tiež už dostali podobné nariadenia. Tieto usmernenia naznačujú, že sa do Afganistanu vracajú prísne pravidlá, aké Taliban zaviedol za svojej predchádzajúcej vlády – napriek sľubom, že tentoraz bude jeho vláda „miernejšia“.

Od minulého mesiaca, keď Taliban prevzal moc v krajine, začali jeho bojovníci tvrdou rukou trestať oponentov. V sobotu (25. 9.) v provincii Herát zastrelili príslušníci hnutia štyroch údajných únoscov a ich telá povesili na uliciach.

„Bojovníci Talibanu sem stále chodia a nariaďujú nám, aby sme prestali strihať a holiť brady,“ povedal BBC jeden z kábulských barberov. „Varovali ma, že sem môžu poslať inšpektorov v prestrojení, aby nás nachytali,“ dodal.

Ďalší muž, ktorý vedie jeden z najväčších kábulských kaderníckych a holičských salónov, uviedol, že prijal telefonát od niekoho, kto tvrdil, že je vládny oficiálny činiteľ. Nariadil mu, aby „sa prestal riadiť americkými vzormi“ a nikomu neholil ani nestrihal brady.

Počas prvej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 zakázali radikálni islamisti výstredné účesy a trvali na tom, že muži musia mať brady. Odvtedy ale nabrali na popularite hladko oholené tváre a veľa Afgancov chodilo do salónov nechať si urobiť módny zostrih.

Teraz je ale pre holičov a kaderníkov čím ďalej tým ťažšie si zarobiť na živobytie. „Veľa rokov bol môj salón miestom, kam chodili mladí ľudia nechať sa oholiť a ostrihať podľa posledných trendov,“ povedal BBC jeden z holičov. „Teraz nemá zmysel v tomto biznise pokračovať,“ povzdychol si.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet