Na hlavný obsah

Tallin sa stane európskym hlavným zeleným mestom na rok 2023

Ocenenie zelený list získali portugalské Valongo a holandský Winterswijk.

Tallin sa stane európskym hlavným zeleným mestom na rok 2023
Na ilustračnej snímke rybár sediaci na móle v estónskej metropole Tallin. Foto: TASR/AP

Európskym hlavným zeleným mestom v roku 2023 bude estónska metropola Tallinn a ocenenie Európsky zelený list za rok 2022 spoločne získali portugalské mesto Valongo a holandské mesto Winterswijk.

O oceneniach v piatok (10. 9.) informovala Európska komisia (EK) a spresnila, že slávnostné odovzdávanie cien bolo vo štvrtok (9. 9) večer vo fínskom meste Lahti, Európskom hlavnom zelenom meste na rok 2021.

Eurokomisár pre životné prostredie, Litovčan Virginijus Sinkevičius, pri tejto príležitosti vyzdvihol kľúčovú úlohu miest v sociálnej, environmentálnej a hospodárskej transformácii, ktorú iniciovala Európska zelená dohoda.

„Tallinn, Valongo a Winterswijk preukázali odhodlanie a prijali konkrétne opatrenia na vytvorenie zdravších, lepších a ekologickejších miest pre svojich občanov,“ uviedol komisár.

Komisia podporí projekty mesta odmenou 600 000 eur

Medzinárodná porota pri Tallinne ocenila jeho systémový prístup k zelenému riadeniu a prepojenie so strategickým cieľom, ktorý odráža ambície Európskej zelenej dohody. Tallinn získa finančnú odmenu vo výške 600 000 eur, ktorú môže použiť na podporu projektov a akcií naplánovaných na rok 2023 počas držby titulu Európske hlavné zelené mesto.

Mesto Valongo porotcov presvedčilo o tom, že uprednostňuje angažovanosť občanov, zameriava sa na prírodné oblasti, pretože takmer 60 percent jeho lokality je pokrytých lesmi a ponúka podporu občanom s nízkymi príjmami pri prechode na udržateľnosť.

Holandské mesto Winterswijk porota odmenila najmä za záväzky zvýšiť energetickú účinnosť v domácnostiach občanov a za aktívny záväzok obyvateľov mesta k ekologickej transformácii. Obaja víťazi ocenenia Európsky zelený list za rok 2022 získajú finančnú cenu vo výške 200 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet