Na hlavný obsah

Thajský parlament podľa očakávaní vyslovil premiérovi dôveru

Hlasovanie ustáli aj ďalší členovia vlády.

Thajský parlament podľa očakávaní vyslovil premiérovi dôveru
Thajský premiér Prajutch Čan-Oča (vpravo). Foto: SITA/AP

Thajský premiér, generál Prajutch Čan-Oča, v sobotu (4. 9.) podľa očakávaní ustál hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery. Premiéra podporilo 264 poslancov zo 482. Naopak, proti nemu hlasovalo 208 poslancov, uviedla agentúra AP.

Prajutch prešiel parlamentnou skúškou po divokých špekuláciách médií o tom, že by sa ho mohli pokúsiť zosadiť jeho politickí spojenci. Na čele snáh o odstránenie premiéra mal stáť generálny tajomník vládnej strany podporovanej armádou.

Hlavná opozičná strana sa podľa médií mala stať súčasťou koalície. Tieto zvesti zatienili tvrdú kritiku opozície na adresu vlády pre údajné nezvládanie koronakrízy, toleranciu korupcie a zlé riadenie ekonomiky.

Rezignáciu premiéra Prajutcha Čan-Oču tento týždeň žiadali aj ľudia v uliciach Bangkoku. Demonštranti dali vopred najavo, že budú v tlaku na odchod ministerského predsedu pokračovať aj v prípade, že hlasovanie o nedôvere bude neúspešné. Protesty majú pokračovať dovtedy, kým premiér odíde z funkcie.

Hlasovanie o nedôvere ustáli aj ďalší členovia thajského vládneho kabinetu – vrátane ministrov zdravotníctva, dopravy, práce, poľnohospodárstva a digitálnej ekonomiky.

Prajutch a jeho ministri čelili od volieb v roku 2019 hlasovaniu o nedôvere celkovo trikrát, naposledy vo februári. Opoziční zákonodarcovia aj vtedy vláde vyčítali zlé zvládanie koronakrízy, najmä pomalý rozbeh očkovania proti covidu a jej ekonomické kroky.

V 70-miliónovej krajine je od začiatku epidémie potvrdených 1,2 milióna prípadov infekcie koronavírusom a vyše 12 000 úmrtí, pričom väčšina prípadov pripadá na obdobie od tohtoročného apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet