Na hlavný obsah

Thunbergová: Svet kráča veľkou rýchlosťou zlým smerom

Mladí enviroaktivisti kritizujú nečinnosť štátov v boji proti klimatickej zmene.

Thunbergová: Svet kráča veľkou rýchlosťou zlým smerom
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) hovorí počas začiatku trojdňovej konferencie Youth4Climate. Foto: TASR/AP

Vlády bohatých krajín nerobia dosť pre ochranu klímy, myslia si mladí ekologickí aktivisti. Uviedli to na globálnej schôdzi Youth4Climate, ktorá je súčasťou podujatí pred novembrovým klimatickým samitom OSN v Glasgowe.

Podľa švédskej aktivistky Grety Thunbergovej sú potrebné „drastické riešenia“. Aktivisti vyzvali k prísnejším opatreniam a k väčšej pomoci chudobnejším krajinám, napríklad prostredníctvom odpustenia časti zahraničného dlhu.

„Naši lídri používajú veľké slová, ale nič nerobia. Stačí s týmto planým táraním,“ uviedla v otváracom bloku Thunbergová. Tá si napríklad myslí, že vlády len predstierajú, že v otázke klímy počúvajú mladých ľudí. Podľa nej súčasná klimatická kríza nemá technologické riešenie, a preto si vyžaduje výrazné zmeny v správaní ľudí.

„Naši lídri úmyselne nič nerobia, a to je zrada,“ uviedla Thunbergová. Podľa nej sa otázky klímy viažu k ďalším problémom súčasného sveta, napríklad k príjmovým a sociálnym nerovnostiam. Svet podľa Thunbergovej „kráča veľkou rýchlosťou zlým smerom“.

Aktivisti kritizovali aj bohaté štáty za to, že nepomáhajú chudobnejším krajinám. Na predchádzajúcich samitoch o klíme sa bohatšie krajiny zaviazali, že budú poskytovať od minulého roka nízkopríjmovým štátom pomoc vo výške najmenej 100 miliárd dolárov (cca 85,5 miliardy eur) ročne.

„Prostriedky sľúbené od roku 2020, ktoré ale ešte neboli vyplatené, je potrebné zvýšiť,“ uviedla Vanessa Nakateová z Ugandy. Delegát z USA Oscar Soria tiež vyzval, aby chudobnejším krajinám odpustili časť dlhu.

Stretnutie 400 mladých ekologických aktivistov z celého sveta bude v Miláne pokračovať do konca septembra. Podľa talianskeho ministra ekológie Roberta Cingolaniho by delegáti mali vypracovať návrhy, ktoré budú potom predložené na klimatickom samite OSN v Glasgowe. „Dúfam, že popri demonštráciách, ktoré sú veľmi užitočné, nám pomôžete nájsť nové riešenia,“ povedal Cingolani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet