Na hlavný obsah

Tisíce protestujúcich vyšli do ulíc Tunisu, žiadajú odstúpenie prezidenta

Ľudia i opozícia hovoria o prevrate.

Tisíce protestujúcich vyšli do ulíc Tunisu, žiadajú odstúpenie prezidenta
Na snímke protest proti prezidentovi Tuniska Kaísovi Saídovi. Foto: ČTK/ZUMA

Niekoľko tisíc Tunisanov protestuje v hlavnom meste proti nedávnym krokom prezidenta Kaísa Saída a žiada jeho rezignáciu, informuje agentúra Reuters, podľa ktorej je to najväčší verejný protest proti konaniu hlavy štátu od leta.

Prezident v júli pozastavil činnosť parlamentu, odvolal premiéra a ujal sa vedenia exekutívy. V stredu (22. 9.) oznámil, že pozastavuje platnosť časti ústavy a bude vládnuť s pomocou dekrétov. Opozícia jeho postup už skôr označila za prevrat.

„Ľudia chcú koniec prevratu,“ skandovali protestujúci v centre Tunisu za prítomnosti mnohých dohliadajúcich policajtov a žiadali prezidentovu demisiu. „Budeme chrániť demokraciu … ústava je neprekročiteľnou hranicou,“ vyhlásila Nadia Bin Salimová s kópiou základného zákona v ruke, ktorá na protesty cestovala 500 kilometrov z juhu Tuniska.

Prezident svoje kroky obhajuje ako potrebné na riešenie politickej paralýzy, hospodárskej stagnácie a zlej reakcie úradov na pandémiu covidu. Zároveň sľubuje, že sa z neho nestane diktátor, poznamenal Reuters, podľa ktorého sa hlava štátu stále teší širokej podpore Tunisanov, ktorí sú unavení korupciou a zlými verejnými službami v krajine. Desiatky sa ich objavili tiež na sobotňajšej demonštrácii, pričom polícia oba tábory oddelila.

Odpor proti jeho konaniu sa tento týždeň podľa Reuters však rozšíril. Vplyvný tuniský odborový zväz v stredu uviedol, že hrozí monopolizácia moci zo strany prezidenta. Jeho snaha zmeniť ústavu a volebný zákon podľa zväzu ohrozuje demokraciu. Viaceré politické strany tiež vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom Saídove kroky odsúdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet