Na hlavný obsah

Tisícky migrantov z Haiti sa snažia dostať z Mexika do USA

Pohraničiar oháňajúci sa bičom na migrantov vyvolal vlnu kritiky.

Na juhu Spojených štátov sa opäť vyhrotila migračná kríza. V okolí texaského mesta Del Rio sa utáborilo viac ako 10 000 ľudí z Haiti. Mnohí z nich nelegálne prekročili hranice a americké úrady ich začali lietadlami deportovať naspäť do vlasti.

Zábery pohraničného agenta, ktorý sa na koni oháňa bičom a snaží sa zahnať migrantov z Haiti späť na mexické územie, vyvolali v USA vlnu kritiky. Americké ministerstvo vnútra vyhlásilo, že tento incident vyšetrí, zároveň však migrantov varovalo, že hranice nie sú otvorené a tých, čo ich nelegálne prekročia, budú vyhosťovať.

„Zábery jednotlivcov, ktorí na koni takto zaobchádzali s ľuďmi, sú strašné. Plne podporujem dôkladné vyšetrenie toho, čo sa na hraniciach deje,“ povedala viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Skupina približne 14 000 migrantov z Haiti sa utáborila na cezhraničnom moste cez rieku Rio Grande. Haiti je jednou z najchudobnejších krajín Karibiku a okrem politických problémov a kriminality často čelí aj prírodným katastrofám. Len nedávno ostrov zasiahlo silné zemetrasenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet