Na hlavný obsah

Tisícky Talianov i Holanďanov protestovali proti povinným covidovým pasom

V Taliansku ľudí bez neho nepustia do práce.

Tisícky Talianov i Holanďanov protestovali proti povinným covidovým pasom
Na ilustračnej snímke protestujúci v Taliansku. Foto: TASR/AP

V severotalianskom Terste sa v sobotu (25. 9.) zišli tisíce ľudí, aby protestovali proti plánom vlády na zavedenie povinných covidových pasov pre všetkých zamestnancov.

Kabinet Maria Draghiho chce, aby od polovice októbra mali platné potvrdenia o očkovaní, prekonaní covidu alebo o negatívnom teste všetci pracovníci vo verejnom aj súkromnom sektore.

Stovky ľudí demonštrovali aj v Haagu, a to kvôli nariadeniu holandskej vlády, podľa ktorého musia ľudia oddnes predkladať covidové certifikáty pri vstupe do reštaurácií a barov.

V centre Terstu podľa organizátorov protestu pochodovalo okolo 20 000 ľudí. Niesli transparenty s nápismi ako „Žiadne zelené pasy, žiadny apartheid“ a mnohí prirovnávali vládne nariadenie ku „skrytému fašizmu“, napísala agentúra APA. Podobné demonštrácie sa v sobotu majú odohrať aj v ďalších talianskych mestách vrátane Ríma.

Talianska vláda vo svojom nedávnom dekréte nariadila, že bez covidového pasu nebude môcť od 15. októbra žiadny zamestnanec do práce. Ak potvrdenie nepredloží, zamestnávateľ ho môže z pracoviska vykázať a pozastaviť mu plat.

Certifikáty o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnom teste sú od soboty potrebné aj v Holandsku, kde bez nich nikto nesmie navštíviť reštauráciu alebo hudobný festival.

Väčšina ľudí nariadenie podporuje, pretože covidové pasy boli podmienkou pre zrušenie väčšiny reštrikcií, zástupcovia pohostinského sektora ho naopak kritizujú. Podľa nich bude ťažké pravidlá vymáhať, navyše poškodia podnikateľov, ktorí sa ťažko spamätávajú z dopadov pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet