Na hlavný obsah

Tohtoročná vykurovacia sezóna bude v niektorých regiónoch drahšia

Predstavitelia teplární ubezpečujú, že sa snažia zdražovanie stlmiť.

Teplárne očakávajú zdražovanie. Príčinou je takmer dvojnásobné zdraženie cien plynu a emisných povoleniek. Štátne teplárenské spoločnosti však odberateľov ubezpečujú, že faktúry za teplo sa nezvýšia dramaticky.

„Ten nárast bude niekde na úrovni 10 percent. Ešte raz opakujem, robíme rozpočty, robíme všetky úsporné opatrenia k tomu, aby sme čo najviac eliminovali tento vplyv,“ uviedol Vojtech Červenka, obchodný riaditeľ MH Teplárenský holding.

„Domnievame sa, že aj včasným nákupom zemného plynu sa nám podarilo z veľkej časti eliminovať ten dopad, ktorému by sme čelili, pokiaľ by sme toto rozhodnutie neboli spravili,“ skonštatoval Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ, MH Manažment.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najviac sa faktúry za teplo zvýšia odberateľom v martinskom regióne. Odberateľom v Trnave, kde sa teplo čerpá z atómovej elektrárne, sa ceny mierne znížia. Teplári vo Zvolene zas ušetrili tým, že namiesto uhlia prešli na spaľovanie drevenej štiepky.

Dôležitým faktorom bude aj počasie. Zásobníky plynu v Európe sú naplnené menej ako v minulosti. Tuhá zima môže rozkývať ceny plynu aj tepla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko