Na hlavný obsah

Tretí blok elektrárne v Mochovciach je bezpečnejší, tvrdia jadroví experti

Kedy ho spustia je však stále otázne.

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach je bezpečnejší. Konštatovala to medzinárodná skupina expertov. Pri prvej návšteve pred dvomi rokmi našli odborníci v elektrárňach 22 problémových oblastí. Tretí blok sa pripravuje na spustenie.

V roku 2019 experti z Kanady, Spojeného kráľovstva a Nemecka zistili napríklad nedostatky v nástrojoch na prevenciu ľudských chýb v elektrárni. Mochovciam dali celkovo 22 odporúčaní, po takmer dvoch rokoch sa do elektrárne vrátili. Po piatich dňoch skonštatovali zlepšenie.

„Z 22 problémov, ktoré sme zistili v hlavnej misii, prijali pre každý nejaké opatrenie. Niektoré vyriešili úplne. V žiadnom sme nevyhodnotili, že by sa v riešení napredovalo nedostatočne,“ uviedol Fu-ming Ťiang, vedúci misie Pre-OSART.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výsledky misie zhrnú odborníci aj v záverečnej práve, ktorú pre verejnosť zverejnia Slovenské elektrárne na internetovej stránke asi o tri mesiace.

Kedy sa tretí blok dostane aj do prevádzky, je stále otázne. Ešte na jar, pri vydaní prvostupňového rozhodnutia, optimistické termíny hovorili o produkcii elektriny pre sieť koncom tohto roka. Rozhodnutie však napadla rakúska nezisková organizácia Global 2000, čo navážanie jadrového paliva aj produkciu elektriny oddialilo.

Po dokončení tretieho bloku sa všetky práce a pracovníci presunuli na štvrtý blok. Dokončiť by ho mali asi o dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko