Na hlavný obsah

Tretiu dávku dostanú prioritne vybrané skupiny. Povolia aj očkovanie detí od 5 rokov

Musí ho schváliť rodič aj pediater.

Tretiu dávku dostanú prioritne vybrané skupiny. Povolia aj očkovanie detí od 5 rokov
Zdravotník pripravuje ampulku s vakcínou. Foto: TASR/AP

Vláda v stredu (8. 9.) schválila očkovanie treťou dávkou vakcíny proti covidu-19. Potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) s tým, že možnosť preočkovania bude dostupná od pondelka 13. septembra.

Spresnil, že pôjde o očkovanie mRNA vakcínami (Pfizer/BioNTech, Moderna), a to minimálne osem mesiacov po očkovaní druhou dávkou akejkoľvek vakcíny. Prioritne budú takto očkovaní zdravotnícki pracovníci, ľudia s oslabenou imunitou, pracovníci v zariadeniach sociálnych služieb, školských zariadeniach, seniori nad 60 rokov a následne ďalšia populácia.

„Verím, že to prispeje k väčšej ochrane pacientov a menšiemu náporu na zdravotnícke zariadenia,“ skonštatoval Lengvarský.

Očkovanie proti covidu povolia aj pre deti od piatich rokov. Bude dobrovoľné a na žiadosť rodiča a len vakcínou od Pfizeru/BioNTechu. „Musí byť schválené pediatrom či iným odborníkom,“ podotkol Lengvarský s tým, že táto možnosť bude k dispozícii už od štvrtka 9. septembra.

Táto veková kategória detí sa bude môcť dať zaočkovať u pediatrov. Deti dostanú len tretinovú dávku vakcíny oproti dospelým. Lengvarský to odporučil a povedal, že dá zaočkovať aj vlastné deti.

„Požiadavku vzniesli aj z radov odborníkov, pediatrov a iných lekárov, ktorí sa venujú očkovaniu a ochrane detí. Má prispieť k tomu, aby sme ochránili hlavne citlivé skupiny detí, ktoré by mohli mať ako neočkovaní pri styku s covidom-19 nejaké problémy,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko