Na hlavný obsah

Trnka odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste

Bývalý generálny prokurátor trvá na svojej nevine.

Trnka odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka odmietol pred Okresným súdom (OS) Bratislava I, kde čelí obžalobe v kauze Gorila, uzavrieť dohodu o vine a treste a urobiť vyhlásenie o vine. K obžalobe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vyjadrí.

„Som nevinný. Myslím si, že počas hlavného pojednávania preukážeme, kde sú pochybenia vyšetrovateľa a nesúlad s časovým stavom vývoja kauzy. Rozhodne nezávislý súd,“ zdôraznil Trnka. Podľa neho akékoľvek dôkazy ku kauze spisu s krycím názvom Gorila sa našli u podnikateľa Mariana Kočnera. „Ja som dôkazmi uvádzanými v spise Gorila nedisponoval,“ povedal ďalej.

„Obžalobu odmietame. Skutok sa nestal a môj klient ho nespáchal,“ zdôraznil po prednese obžaloby zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Trnkov obhajca. Následne začal prokurátor čítať zápisnice z výsluchov svedkov v prípade.

Prokurátor ÚŠP podal na bývalého generálneho prokurátora obžalobu zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na začiatku mája. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal na začiatku marca návrh na podanie obžaloby na Trnku na ÚŠP. Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Obvinený mal podľa slov polície zločin spáchať ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas. Od Kočnera mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Trnku z tohto zločinu v decembri 2019. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila.

Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a Kočnerovi. Trnka mal vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko