Na hlavný obsah

Trnka sa stretol s Ficom a púšťal mu nahrávku. Fico ho vyhodil, vypovedal Čižnár

Podľa Trnku k takému stretnutiu nedošlo.

Trnka sa stretol s Ficom a púšťal mu nahrávku. Fico ho vyhodil, vypovedal Čižnár
Na snímke svedok a bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR

Na Okresnom súde Bratislava I. pokračovalo v utorok (7. 9.) hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Obžalobe čelí preto, že ako šéf prokuratúry údajne ukrýval nahrávku Gorila.

V úvode druhého dňa procesu odznela aj svedecká výpoveď ďalšieho exgenerálneho prokuratúra a Trnkovho nasledovníka vo funkcii Jaromíra Čižnára. Na mieste je redaktorka RTVS Nina Miková.

Pred samosudcom Marekom Filom svedok popísal, ako ho Trnka žiadal o vybavenie stretnutia na Úrade vlády SR s vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Podľa jeho slov sa uskutočnilo v roku 2008 alebo 2009.

Határ a hlas, ktorý nepoznal

Odznela na ňom nahrávka, na ktorej Jaromír Čižnár spoznal hlas už nebohého Františka Határa – spolupracovníka Fica. Pustiť ju mal práve Trnka a šéf Smeru údajne reagoval otázkou: „Čo to má byť?“, potom Trnku vyhodil.

„Nebolo tam nič, iba rozhovor a nebohý inžinier Határ a hlas, ktorý som v živote nepoznal. Toho človeka som v živote nevidel, potom mi až povedali, že to mal byť pán (Jaroslav) Haščák a bola tam minúta o tom, či by tam nedal sponzorský dar, to bolo všetko,“ uviedol na súde. Jeho slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Trnka reagoval, že k takémuto stretnutiu nikdy nedošlo a Čižnár si ho pravdepodobne pomýlil. Advokát Trnku Martin Krakovský doplnil, že jeho klient chodil pravidelne na zasadnutia úradu vlády, a preto nemal dôvod žiadať Čižnára o to, aby mu vybavil schôdzku.

„Rovnako, ako ste počuli včera, pán Fico poprel, že by nejaké také stretnutie v trojici bolo. Povedal, že nikdy nebolo. Tvrdí to pán Fico, tvrdí to pán Trnka, pán Čižnár si to pamätá inakším spôsobom. Je to prirodzene ľudské, možno si to zmýlil s iným stretnutím,“ vyjadril sa advokát.

Fico: Možno si pomýlil inú situáciu

„Žiadnu nahrávku od pána Trnku som nikdy nepočul,“ reagoval neskôr v utorok Fico. Nepopieral, že sa stretával s obomi niekdajšími generálnymi prokurátormi. Podľa neho sú takéto stretnutia normálne, najmä v pozícii predsedu vlády.

Na otázku, či Čižnár klamal, odpovedal, že nevie, odkiaľ má túto informáciu. „Možno si pomýlil inú situáciu a dal dohromady iné súvislosti,“ zamyslel sa.

Trnka potvrdil, že mal nahrávku

Trnka však potvrdil, že disponoval nahrávkou, na ktorej aj on spoznal hlas Határa. Záznam mal údajne od exšéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ladislava Pittnera. Obžalovaný tvrdí, že ju napokon dal Határovi. Malo to byť v roku 2006.

Na pojednávaní odznela aj výpoveď ďalšieho svedka – Miloša Bystrianskeho. Ten pracuje ako informatik na generálnej prokuratúre. Vypovedal, že Trnka ho požiadal, aby preňho zašifroval USB kľúč.

S odstupom času ho mal obžalovaný požiadať, aby mu na kľúč skopíroval súbory z CD a DVD nosičov. Boli na nich zvukové súbory – pri skúške funkčnosti počul na nich svedok šum a hlasy.

Proces, v ktorom je Trnka obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, a to tak, že ukrýval nahrávku Gorila a neodovzdal ju orgánom činným v trestnom konaní, sudca prerušil do pondelka (13. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko