Na hlavný obsah

Ukrajina chce pomocou viacerých opatrení obnoviť kontrolu nad Krymom

Medzi opatreniami je online vzdelávanie či budovanie ciest.

Ukrajina chce pomocou viacerých opatrení obnoviť kontrolu nad Krymom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda v stredu (29. 9.) schválila viacero opatrení zameraných na obnovenie zvrchovanosti nad Krymom, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko. Opatrenia podľa médií zahŕňajú napríklad lekársku starostlivosť a online výučbu pre školákov žijúcich na polostrove, ktorého anexiu Ruskom medzinárodné spoločenstvo neuznáva.

Podľa Moskvou dosadeného šéfa krymských úradov Sergeja Aksjonova ide zo strany ukrajinskej vlády o ukážku „neschopnosti vnímať realitu“. Táto stratégia „deokupácie Krymu“ má za cieľ odvrátiť pozornosť ukrajinských občanov od naliehavých problémov, vyhlásil.

Ukrajina chce poskytnúť online vzdelávanie či zdravotníctvo

„Schvaľujeme komplexné dokumenty, ktoré obsahujú podrobné kroky na odstránenie okupácie, angažujeme najlepších odborníkov a analytikov z celého sveta,“ povedal k schvaľovaným opatreniam premiér Denys Šmygal pri zasadnutí svojho kabinetu.

„Spolupracujeme aj s našimi partnerskými krajinami a v rámci medzinárodných organizácií, aby sme zabezpečili, že téma Krymu bude neustále súčasťou globálnej agendy,“ dodal premiér.

Na základe schválených opatrení Ukrajina ponúkne krymským školákom online vzdelávanie a pozýva ich na letné prázdninové tábory. Obyvateľom Krymu budú tiež dostupné online lekárske konzultácie alebo budú môcť cestovať za lekárskou starostlivosťou na územie ovládané Kyjevom.

Opatrenia zahŕňajú aj budovanie nových ciest v južných regiónoch hraničiacich s Krymom. Zvýši sa aj štátne financovanie služieb, ako sú koronavírusové testovacie a vakcinačné strediská, aby sa obyvateľom Krymu uľahčil prechod do oblastí kontrolovaných Kyjevom.

Ukrajina tiež plánuje zaviesť nové metódy monitorovania toho, čo Kyjev označuje za porušovanie ľudských práv, ktorého sa ruské orgány na Kryme dopúšťajú. Moskva takéto obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet