Na hlavný obsah

Ukrajina je pripravená na diplomatickú odvetu v spore s Maďarskom o plynovod

Štáty majú rozdielny pohľad na prítok plynu do Maďarska cez Srbsko.

Ukrajina je pripravená na diplomatickú odvetu v spore s Maďarskom o plynovod
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: ČTK/Ukrinform

Ukrajina sa snaží o plnohodnotné priateľstvo s Maďarskom, avšak je pripravená na diplomatickú odvetu v prípade, ak si Budapešť nebude ctiť ukrajinské záujmy. Podľa agentúry MTI to vyhlásil vo štvrtok (30. 9.) v Kyjeve šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

MTI citovala správu agentúry UNIAN, podľa ktorej ukrajinský minister v súvislosti so vzájomnými vzťahmi Maďarska a Ukrajiny označil za „dobrú vec“ ochranu národnostných menšín, ale za „hriešnu vec“ otázku maďarskej zmluvy s Ruskom, v zmysle ktorej bude trasa dodávania plynu obchádzať Ukrajinu.

„Ukrajinskí diplomati sú pripravení pokročiť v záležitostiach vzdelávania, ochrany práv menšín, v ktorých sa už dosiahli vážne výsledky,“ zdôraznil Kuleba, ktorý ale dodal, že rokovanie zmiešanej ukrajinsko-maďarskej komisie pre hospodársku spoluprácu odročila ukrajinská strana pre kauzu zmluvy o dodávkach plynu na neurčito.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok (28. 9.) predvolalo maďarského veľvyslanca v Kyjeve Istvána Íjgyártóa, aby mu tlmočilo svoj postoj k novej zmluve o dodávkach plynu, ktorú Maďarsko v pondelok (27. 9.) podpísalo s ruským plynárenským koncernom Gazprom.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si pre situáciu okolo tejto zmluvy v pondelok predvolalo ukrajinskú veľvyslankyňu v Budapešti Ľubov Nepopovú.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na postoj Kyjeva, deklarovaný po podpísaní zmluvy o dodávkach plynu do Maďarska, konštatoval, že konanie Kyjeva, ktorý chce brániť v bezpečných dodávkach zemného plynu slúžiaceho na vykurovanie domovov a fungovanie priemyslu, považuje Budapešť za vážny útok na suverenitu a národnú bezpečnosť Maďarska.

Maďarsko bude z Ruska ročne dostávať 3,5 miliardy kubických metrov zemného plynu cez Srbsko prostredníctvom plynovodu Turkish Stream a jeho pozemného predĺženia a miliardu kubických metrov zemného plynu cez Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet