Na hlavný obsah

Ukrajina plánuje otvoriť nové hraničné priechody na hranici s Poľskom a Slovenskom

Priechodov je podľa Ukrajiny málo.

Ukrajina plánuje otvoriť nové hraničné priechody na hranici s Poľskom a Slovenskom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina plánuje otvoriť nové priechody na svojich hraniciach s Poľskom a zvažuje aj ich vybudovanie na hranici so Slovenskom. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform, ktorá sa odvolala na vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščyciu pre televíziu Dom.

Podľa neho nové priechody na hraniciach s Poľskom by mali byť vybudované v Ľvovskej a Volynskej oblasti, ako aj  v Zakarpatskej oblasti, ktorá hraničí s Poľskom a Slovenskom. Ukrajinský diplomat spresnil, že v Zakarpatskej oblasti pôjde nateraz skôr o hraničné priechody pre peších.

Hraničných priechodov nie je dostatok

Deščycia spresnil, že rokovania o otvorení pohraničných priechodov v týchto oblastiach sú zložitejšie vzhľadom na to, že ide o chránené územia, preto je nevyhnutný aj súhlas od vedenia príslušného národného parku.

Veľvyslanec Ukrajiny v Poľsku poukázal i na to, že Ukrajina teraz v počte hraničných priechodov do Európskej únie EÚ) zaostáva za Poľskom v období pred jeho vstupom do EÚ. Vtedy malo Poľsko s Nemeckom 48 hraničných priechodov, zatiaľ čo Ukrajina má teraz s Poľskom iba 8.

„Potrebujete zvýšiť počet priechodov, vybudovať nové, potom prekročíte hranicu dvakrát rýchlejšie,“ povedal Deščycia. Podľa neho nízky počet kontrolných stanovíšť na hraniciach vedie k vytváraniu radov na tých existujúcich, čo vyvoláva druhý problém – nedostatočnú kvalitu služieb. Zdôraznil tiež, že je potrebné čo najviac zautomatizovať a digitalizovať proces prekračovania hraníc v záujme jeho urýchlenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka