Na hlavný obsah

Ukrajina sa ohradila proti voľbám na Kryme

Počas víkendu Rusi volia nové zloženie dolnej komory parlamentu.

Ukrajina sa ohradila proti voľbám na Kryme
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa ohradila proti tomu, že sa na polostrove Krym, ktorý jej v roku 2014 zabralo Rusko, teraz konajú voľby. Uviedla to v piatok (17. 9.) agentúra DPA. Ruskí voliči od piatka až do nedele (19. 9.) rozhodujú o novom zložení Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu.

„Organizáciu a uskutočnenie nezákonných volieb považujeme za hrubé porušenie štátnej suverenity a územnej nedotknuteľnosti Ukrajiny,“ uviedlo v piatok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Protestuje tiež proti, ako to nazvalo, vynútenej účasti na voľbách ukrajinských občanov z oblastí na východe krajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

Agentúra DPA uvádza, že z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky autobusy a vlaky bezplatne odvážajú ľudí s volebným právom do Ruska, aby tam odovzdali hlasy. Prostredníctvom internetu môžu hlasovať aj ruskí občania žijúci v tomto regióne, k dispozícii majú takmer 400 informačných centier.

Ukrajinci zo separatistami ovládaných oblastí môžu od roku 2018 dostať v zjednodušenom konaní ruské pasy. Tento krok Moskvy vyvolal medzinárodnú kritiku. Podľa odhadov sa terajších volieb môže zúčastniť viac ako 600 000 obyvateľov separatistických oblastí, na Kryme má volebné právo asi 1,5 miliónov ľudí. Kyjev ich všetkých považuje za ukrajinských občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet