Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident pripustil, že môže nastať totálna vojna s Ruskom

Moskva jeho slová označila za apokalyptické.

Ukrajinský prezident pripustil, že môže nastať totálna vojna s Ruskom
Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil, že by sa situácia na východe krajiny mohla vyhrotiť a že Rusko by mohlo začať totálnu vojnu proti Ukrajine. Uviedol to v piatok (10. 9.) v Kyjeve na fóre YES Brainstorming, informovala agentúra Ukrinform. Rusko označilo Zelenského slová za „apokalyptické“.

Zelenskyj na otázku, či existuje možnosť totálnej vojny, na fóre odpovedal: „Myslím si, že sa to môže stať. Zdá sa mi, že rok 2014 bol v tejto otázke zo strany Ruska krokom vpred a potom, vďaka Ukrajincom, to bol krok späť, keď boli Rusi zastavení.“

Ak by podľa Zelenského došlo k totálnej vojne, bola by to najväčšia chyba Moskvy: „Ak dôjde k silnej eskalácii zo strany Ruska, potom už nebude existovať susedstvo Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.“ Zelenskyj poznamenal, že Bielorusko spomenul preto, lebo „na jeho území je prítomnosť Ruska“.

Podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval, že Zelenského vyjadrenie prijal „s ľútosťou“. „Nechceli by sme sa oddávať žiadnym apokalyptickým očakávaniam,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet