Na hlavný obsah

Únia chce prilákať viac talentovaných ľudí z tretích krajín

Európske firmy hlásia nedostatok odborníkov z rôznych oblastí.

Únia chce prilákať viac talentovaných ľudí z tretích krajín
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Igor Zehl

Európska únia chce prilákať na svoj pracovný trh viac vysokokvalifikovaných zahraničných pracovníkov z tretích krajín. Zatraktívniť a najmä zjednodušiť prístup na pracovný trh majú nové pravidlá pre vydávanie takzvanej Modrej karty Únie. Dohodli sa na nich poslanci Európskeho parlamentu.

Podľa posledných prieskumov až takmer 60 percent európskych firiem uvádza, že nedokážu nájsť zamestnancov s potrebnými IT zručnosťami. Európskym krajinám však chýbajú aj lekári, inžinieri, chemici či učitelia.

Ako povedala eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová „prehrávame globálne preteky o talentovaných ľudí. Vysokovzdelaní migranti dávajú pred Európou momentálne prednosť Severnej Amerike, Austrálii a Novému Zélandu.“

Zatraktívniť európsky pracovný trh by mala revidovaná smernica o Modrej karte. Tá prináša flexibilnejšie kritériá pre vstup a pobyt v Európskej únii.

„Bude jednoduchšie dokladovanie kvalifikácie, predlžuje sa trvanie platnosti Modrej karty na minimálne dva roky,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko europoslanec Eugen Jurzyca.

Podľa ďalšieho europoslanca Roberta Hajšela musia títo pracovníci dostať vyššiu úroveň práv pokiaľ ide o ich mobilitu, o možnosť príchodu ich rodín. „Ako aj pokiaľ ide napríklad o vyššiu úroveň ich sociálnych práv aj garantovanie ich platov.“

Aktualizované pravidlá zároveň umožnia utečencom a žiadateľom o azyl, ktorí sú v súčasnosti v Európskej únii, požiadať o Modrú kartu aj v ostatných členských štátoch nielen tam, kde im udelili azyl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika