Na hlavný obsah

USA uvoľnili sankcie proti Afganistanu pre prísun humanitárnej pomoci

Krajina je už roky odkázaná na takúto pomoc.

USA uvoľnili sankcie proti Afganistanu pre prísun humanitárnej pomoci
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (24. 9.) ohlásil dve výnimky zo sankcií uvalených na Afganistan s cieľom umožniť prísun humanitárnej pomoci do krajiny ovládanej militantným hnutím Taliban. Informovala o tom agentúra AFP.

Americká vláda, medzinárodné a humanitárne organizácie sa budú môcť vďaka tomu „podieľať na poskytovaní humanitárnej pomoci v Afganistane, ako aj na ďalších aktivitách podporujúcich základné ľudské práva,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva financií USA.

Zmiernenie sankcií zo strany Washingtonu tiež povolí „určité transakcie súvisiace s exportom poľnohospodárskych komodít, liekov a zdravotníckych pomôcok“.

Sankcie proti radikálnemu islamistickému hnutiu Taliban či extrémistickej sieti Hakkání chcú však USA naďalej „uplatňovať a presadzovať“, zdôraznila Andrea Gackiová z rezortu financií.

Ako pripomína na svojej webstránke stanica ORF, Afganistan je už roky odkázaný na medzinárodnú pomoc. Podľa údajov OSN hrozí v krajine hladovanie až polovici detí mladších ako päť rokov.

Krajina trpí obdobím sucha a od prevzatia moci Talibanom v polovici augusta čelí i hospodárskej kríze. Taliban navyše nemá prístup k finančným prostriedkom Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu (MMF) a USA financie určené pre afganskú vládu nateraz zmrazili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet