Na hlavný obsah

USA vyjadrili podporu Ukrajine. Ich priateľstvo je namierené proti Rusku, znie z Kremľa

Vo Washingtone bola reč aj o Nord Streame 2.

USA vyjadrili podporu Ukrajine. Ich priateľstvo je namierené proti Rusku, znie z Kremľa
Na snímke zľava prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, prezident USA Joe Biden, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a prezident Ruska Vladimir Putin. Foto: SITA/AP, TASR/AP, koláž: RTVS

Americký prezident Joe Biden v stredu (1. 9.) na osobnom stretnutí v Bielom dome uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o americkej podpore Ukrajiny proti ruským provokáciám a agresii. Zopakoval tiež ponuku na dodávku vojenského vybavenia za 60 miliónov dolárov na zabezpečenie obrany hraníc, informovali médiá.

Reformy pred vstupom do NATO

„Spojené štáty aj naďalej tvárou v tvár ruskej agresii jasne podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ povedal Biden na úvod stretnutia v Oválnej pracovni. „Budeme rokovať o tom, ako môžu USA naďalej podporovať Ukrajinu v jej programe demokratických reforiem,“ dodal.

Obaja štátnici sa osobne stretli prvýkrát. Biden je vo funkcii od januára tohto roka, Zelenskyj od mája 2019.

Kyjev chce od Bidena už dlhší čas jasné vyjadrenie, či Spojené štáty podporia vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Časť spojencov v NATO je ale presvedčená, že pred vstupom do aliancie musí Ukrajina prijať isté politické reformy. To podľa agentúr počul Zelenskyj aj v Bielom dome.

Zelenskyj tiež nadniesol tému energetickej bezpečnosti a plynovodu Nord Stream 2. Bidenova vláda pristúpila na dohodu umožňujúcu dokončenie plynovodu, ktorý dopraví plyn z Ruska do Nemecka s vynechaním Ukrajiny a ďalších tranzitných krajín. Kyjev sa obáva, že Rusko použije plynovod ako geopolitickú zbraň.

Reakcia Kremľa

Kremeľ vo štvrtok (2. 9.) vyjadril obavy, že americká vojenská pomoc Ukrajine by mohla viesť k nepredvídateľnosti Kyjeva v konflikte s proruskými separatistami podporovanými Moskvou, uviedla agentúra Reuters. Moskva tiež ľutuje, že Spojené štáty sa kamarátia s Ukrajinou „proti Rusku“, a nie kvôli sebe samým.

„Všimli sme si, že ruské témy stáli vysoko na programe americko-ukrajinských rozhovorov. Bohužiaľ, prevažne negatívne. Skrátka reč išla o ukrajinsko-americkom priateľstve namierenom proti Rusku,“ povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax.

„Protiruská rétorika“ hláv oboch štátov pre anexiu Krymu a ďalšie otázky podľa Peskova nebudí „nič viac ako poľutovanie“.

Peskov podľa agentúry TASS tiež zdôraznil kategorický nesúhlas Kremľa s myšlienkou, že dokončovaný plynovod Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka môže predstavovať hrozbu.

„Viete, že projekt je blízko dokončenia. Dúfame, že bude spustený a zohrá veľmi dôležitú úlohu pri zabezpečení energetickej bezpečnosti Európy. Je to výlučne komerčný projekt, ktorý nemôže pre nikoho predstavovať žiadnu hrozbu. Kategoricky nesúhlasíme so spoločným americko-ukrajinským tvrdením, že tento projekt ohrozuje Ukrajinu i celú Európu,“ povedal hovorca Putina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet