Na hlavný obsah

USA začínajú po ukončení vojny v Afganistane novú éru, povedal Biden v OSN

Americký prezident hovoril o potrebe spolupráce.

USA začínajú po ukončení vojny v Afganistane novú éru, povedal Biden v OSN
Americký prezident Joe Biden pri svojom prejave v rámci všeobecnej rozpravy 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Foto: SITA/AP

Svet musí spolupracovať viac ako kedykoľvek predtým, pretože osudy rôznych krajín a národov nikdy neboli prepojené viac ako teraz. S takýmto odkazom v utorok (21. 9.) vystúpil na Valnom zhromaždení OSN americký prezident Joe Biden. 

V prejave hovoril o snahe otvoriť „éru diplomacie“ po vojne v Afganistane, posilniť podporu rozvojových krajín v boji proti klimatickýej zmene alebo o chystaných „protipandemických záväzkoch“.

„Náš vlastný úspech je zviazaný s úspechmi ostatných. Aby sme zabezpečili výsledky pre náš vlastný ľud, musíme byť v kontakte so zvyškom sveta,“ dodal.

Biden hovorí o výzvach budúcnosti

„Namiesto bojovania vo vojnách, ktoré patria do minulosti, budeme venovať prostriedky na výzvy budúcnosti… Ukončili sme konflikt v Afganistane. Ukončením tohto obdobia otvárame novú éru vytrvalej diplomacie, v rámci ktorej budeme podporovať ľudí po celom svete,“ povedal Biden počas svojho prvého prejavu pred VZ OSN, odkedy sa v januári stal americkým prezidentom.

Použitie vojenskej sily musí byť pre USA posledným riešením, dodal americký prezident. Avizoval tiež, že Spojené štáty oznámia „ďalšie záväzky“ v súvislosti s bojom proti koronavírusovej pandémii.  

Washington navyše plánuje podľa Bidena „zdvojnásobiť“ finančnú podporu boja proti klimatickej zmene.

Spojené štáty nechcú ďalšiu studenú vojnu

Americký prezident v súvislosti so zvýšeným diplomatickým napätím medzi USA a Čínou zdôraznil, že Washington nechce, aby prepukla „nová studená vojna“.

„Spojené štáty sú pripravené spolupracovať s akoukoľvek krajinou, ktorá sa usiluje o mierové riešenia problémov, aj keď s ňou máme výrazné názorové nezhody v iných oblastiach,“ povedal Biden svetovým lídrom v New Yorku.

Pripomenul tiež, že Spojené štáty podporujú dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, majú záujem o návrat k jadrovej dohode s Iránom a podporujú úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet