Na hlavný obsah

V ambulanciách už očkuje takmer 400 lekárov

Podľa Lengvarského ide o dôležitý krok pre váhajúcich.

V ambulanciách už očkuje takmer 400 lekárov
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

O vykonávanie očkovania proti koronavírusu už prejavilo záujem doteraz 634 lekárov, reálne už očkuje 374 z nich. Dovedna sa uzatvorilo už 463 kontraktov. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) považuje očkovanie v ambulanciách za dôležité pre tých ľudí, ktorí s očkovaním váhajú, no vďaka dôvere vo svojho lekára sa napokon nechajú zaočkovať.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Erik Vrábel:

„Povolanie lekára znamená zároveň aj dôveru. Dôveru pacienta. Lekári sú veľmi dôležitým rozmerom pre tých, ktorí s očkovaním váhajú, avšak práve vďaka tomu, že svojmu lekárovi dôverujú, sa nakoniec dajú zaočkovať. Nikto z nás už nechce zažiť to, čo sme zažili počas uplynulých zimných mesiacov. Preplnené nemocnice, desiatky zomierajúcich ľudí denne. Dnes sme v inej situácii, máme vakcínu, ktorá nás a našich blízkych chráni,“ vysvetlil Lengvarský.

„Ďakujem lekárom za to, že očkovaním vo svojich ambulanciách nám pomáhajú chrániť ľudí pred vážnym priebehom koronavírusového ochorenia. A prosím aj tých lekárov, ktorí sa do aktívneho očkovania vo svojej ambulancii ešte nezapojili, aby túto aktivitu zvážili,“ dodal minister.

Pri zvyšovaní zaočkovanosti je dôležitá dostupnosť vakcín

Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej (OĽANO) je pri zvyšovaní zaočkovanosti v slabo zaočkovaných regiónoch rozhodujúce, aby bolo očkovanie dostupné. „Aj z tohto dôvodu Žilinský samosprávny kraj od júla organizuje výjazdy mobilnej vakcinačnej linky VakciZuzky do najmenej zaočkovaných častí kraja. Počas výjazdov zdravotnícky tím doteraz zaočkoval 3 666 obyvateľov v 67 mestách a obciach,“ povedala Jurinová.

Jurinová tiež dodala, že očkovanie v ambulanciách lekárov je ďalším krokom k jednoduchšiemu a rýchlejšiemu prístupu k vakcinácii. V kraji je podľa nej 93 lekárov, ktorí majú záujem očkovať vo svojich ambulanciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko