Na hlavný obsah

V azylovom dome pomáhajú osobám, ktoré sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi

Narastá aj obchod s deťmi.

Vzdelávajú ich, inšpirujú k samostatnému a nezávislému životu, ale predovšetkým im pomáhajú prinavrátiť chuť plnohodnotne žiť. Štábu RTVS sa podarilo dostať do azylového domu, kde sa pracovníci, ale i dobrovoľníci, starajú aj o ženy, ktoré boli obeťami trestných činov obchodovania s ľuďmi. Z obavy o ich bezpečnosť ostáva zariadenie v anonymite.

Monika sa obeťou trestného činu obchodovania s ľuďmi stala vinou rodiny. Pred niekoľkými rokmi ju predali mužovi pakistanského pôvodu do Anglicka. Skromná a tichá žena o skúsenostiach hovorí ťažko. V zariadení jej pomáhajú začať nový život.

„Chodím študovať. Som krajčírka. Vyšívam aj vankúše. Veľmi sa mi páči na škole,“ povedala Monika.

V zariadení pomáhajú aj ženám z útulku, či tým, ktoré sa liečili z rôznych závislostí. Niektoré spievajú, recitujú, iné varia alebo sa venujú práci v záhradke. Dobrovoľník Tomáš ich učí spievať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme rôzne kultúrne podujatia, slávnosti, kde vystupujú. A najkrajšie je to, keď vidíte, že vystúpia, a tá iskra v očiach, to srdce, keď vidia ten potlesk, že ľudia ich prijímajú medzi seba,“ povedal dobrovoľník Tomáš.

Ročne u nás evidujú 50 – 70 obetí trestných činov obchodovania s ľuďmi. Narastá však počet detí, s ktorými sa obchoduje. Tento rok tvoria z celkového počtu obetí 28 percent.

„Tieto obete sa pohybujú vo veku okolo 11, 12 a 13 rokov. Najčastejším spôsobom, ako sú zobchodované deti, sú nútené sobáše a sexuálne vykorisťovanie,“ vysvetlil Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality na ministerstve vnútra.

Pri mužských obetiach ide väčšinou o nútené práce, v prípade žien o sexuálne vykorisťovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko