Na hlavný obsah

V Bardejovskom okrese evidujú takmer 300 aktívnych prípadov koronavírusu

Jedným z ohnísk nákazy bola aj svadba.

V Bardejovskom okrese evidujú takmer 300 aktívnych prípadov koronavírusu
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Regionálni hygienici v súčasnosti evidujú takmer 300 aktívnych pozitívnych prípadov koronavírusu. Informovala o tom v piatok (17. 9.) vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Bardejove Daniela Klimová.

V súvislosti so zrýchleným šírením vírusu bol okres Bardejov na žiadosť hygienikov preradený do 2. druhého stupňa ohrozenia, teda bordovej farby, už od piatka. Vláda to schválila na rokovaní v stredu (15. 9.)

Klimová uviedla, že za posledný týždeň došlo až k štvornásobnému nárastu pozitívnych prípadov oproti prechádzajúcim týždňom. Minulý týždeň zaevidovali asi 130 pozitívnych prípadov a za tento doposiaľ zhruba 150 nových prípadov.

Podľa epidemiologičky sú v okrese tri obce, ktoré sú najviac zasiahnuté. Konkretizovať názvy obcí odmietla. Situáciu vraj monitorujú v spolupráci so samosprávami.

K zrýchlenému šíreniu prispelo aj nedodržiavanie platných protipandemických opatrení a nízka zaočkovanosť. Regionálna hygienička Ivana Klobušovská uviedla, že jedným z ohnísk bola aj svadba. V dotknutých obciach hlásili konanie viacerých obradov.

Hygienici zdôraznili, že kontroly dodržiavania platných pravidiel sa zintenzívnia. Znepokojuje ich aj fakt, že mnohé pozitívne osoby nahlásia svoje kontakty s niekoľkodňovým oneskorením a úrady tak situáciu nemajú šancu podchytiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny