Na hlavný obsah

Protestujúci v Bratislave blokujú cesty. Polícia musela zasahovať aj slzotvorným plynom

Časť demonštrantov začala byť agresívna.

Protestujúci v Bratislave blokujú cesty. Polícia musela zasahovať aj slzotvorným plynom
Na snímke účastníci protestu proti očkovaniu a vláde SR pred Prezidentským palácom. Foto: TASR

Policajní ťažkoodenci po 19.00 h postupne vytláčili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste bolo pripravené aj vodné delo, použiť ho však nemuseli. Krátko po 19.30 h obnovili aj premávku v okolí.

Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Protestujúci odmietali z cesty odísť.

Proti časti demonštrantov museli policajti použiť slzotvorný plyn. Niektorí demonštranti sa totiž správajú k policajtom agresívne a nadávajú im.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Radoslav Šebo:

Došlo aj k potýčkam medzi demonštrujúcimi a políciou. Pri jednej z nich musela polícia v sebaobrane zakročiť a použiť pelendreky či slzotvorný plyn. Niekoľko stoviek demonštrantov však naďalej už vyše hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia.

Polícia informovala, že zadržala dovedna 12 osôb. Dôvodom boli priestupky proti verejnému poriadku, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Taktiež aj blokovanie dopravy či pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa.

Záchranári museli ošetriť dovedna troch ľudí, ktorí počas protestov utrpeli zranenia. Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. „Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol,“ spresnila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

V Bratislave sa v stredu (1. 9.) popoludní pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré verejné zhromaždenia. Protestovalo sa na Hodžovom námestí, pred NR SR a na Námestí slobody.

Pred parlamentom protestujúci kričali heslá proti vláde i zástupcom parlamentu. Prítomných policajtov vyzývali, aby sa pridali k protestu a dali svoje prilby a zbrane dole. Dožadovali sa tiež prístupu k parlamentu.

Voči niekoľkým demonštrantom musela zasahovať polícia, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy. Zásah sprevádzali aj potýčky. Polícia zadržala aj dvoch protestujúcich.

„V čase po 13.00 h boli z dôvodu protiprávneho konania na Námestí Alexandra Dubčeka obmedzené na osobnej slobode dve osoby, ktoré boli následne eskortované na policajné oddelenie,“ potvrdila bratislavská polícia. 

Pred parlamentom zasahoval aj antikonfliktný tím. Pripravení boli aj policajní ťažkoodenci.

Pred Prezidentským palácom boli viacerí členovia i sympatizanti strany ĽSNS. Dav protestuje proti vláde, tvrdí, že na Slovensku prebieha „genocída slovenského národa“, porušuje sa Ústava SR i základné ľudské práva. Rečníci sa negatívne vyjadrovali k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19, k pandémii i protipandemickým opatreniam. Kritizovali taktiež opatrenia na hraniciach.

Bratislavská polícia uviedla, že pre stredajšie protesty v hlavnom meste prijala adekvátne opatrenia. „Situáciu budeme priebežne monitorovať a v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, využijeme zákonné opatrenia na zjednanie nápravy,“ skonštatovala polícia.

Verejné zhromaždenia sa v stredu konalo aj Košiciach – dva protivládne protesty organizované stranami Smer-SD a Republika, ale aj antiprotest na podporu Ústavného súdu SR organizovaný iniciatívou Otvorené Košice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko