Na hlavný obsah

V Čile spustili očkovanie proti covidu aj pre deti od šiestich rokov

Na Kube znížili hranicu na dva roky.

V Čile spustili očkovanie proti covidu aj pre deti od šiestich rokov
Na snímke žena z Čile s očkovacím preukazom. Foto: TASR/AP

Čile, ktoré patrí k krajinám s najrýchlejším tempom očkovania na americkom kontinente, začne podávať vakcínu proti covidu aj deťom starším ako šesť rokov. Rozhodli o tom tamojšie zdravotnícke úrady.

Doteraz v tejto latinskoamerickej krajine očkovali proti ochoreniu COVID-19 len osoby staršie ako 12 rokov, informovala v pondelok (6. 9.) agentúra EFE. S očkovaním detí cez víkend začala aj Kuba.

„Údaje ukazujú, že prípady nákazy koronavírusom medzi deťmi rastú,“ uviedol riaditeľ najvyššieho zdravotníckeho ústavu Heriberto García. Podľa neho je z tohto dôvodu nevyhnutné rozšíriť očkovanie aj na mladšie skupiny obyvateľov.

Na očkovanie ľudí pod 12 rokov bude Čile používať čínsky preparát Coronavac. O jeho účinnosti sa pritom v minulosti viedli spory. Podľa posledných údajov čínska vakcína dokáže ochrániť v bezmála 90 percentách prípadov pred hospitalizáciou na jednotke intenzívnej starostlivosti, ale len v 60 percentách prípadov pred chorobou s príznakmi.

Vďaka veľkým dodávkam čínskeho preparátu však Čile patrilo k krajinám, kde sa od jari očkovalo najrýchlejším tempom na svete. Obe dávky vakcíny proti covidu dostalo v krajine, kde žije 19 miliónov ľudí, vyše 72 percent obyvateľstva. To je na Latinskú Ameriku veľmi vysoké číslo, podobný údaj tam vykazuje iba Uruguaj. Od prvej polovice augusta Čile začalo podávať tretiu posilňujúcu dávku ľuďom starším ako 55 rokov.

Očkovanie kubánskych detí

Cez víkend aj Kuba spustila očkovanie u detí vo veku od dvoch do 18 rokov. Krajina na to využíva preparáty, ktoré vyvinuli miestne farmaceutické ústavy. Väčšinu detí chce Kuba zaočkovať do polovice novembra.

Už skôr úrady uviedli, že návrat k prezenčnému vyučovaniu je podmienený zaočkovaním žiakov a študentov. Úrady lieky schválili na použitie aj u malých detí po klinickej štúdii zhruba s 350 účastníkmi.

Kuba očkuje svojich občanov prípravkami, ktoré vyrábajú kubánske firmy. Preparáty ale neregistrovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Krajina tiež uzavrela zmluvy na dovoz vakcín z Číny.

Na ostrove, kde žije zhruba 11 miliónov ľudí, má ukončené očkovanie 36 percent populácie. Úrady sa ale veľmi obávajú dopadov epidémie na zdravotnícky systém, ktorý čelí nedostatku liekov či kyslíka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet