Na hlavný obsah

V eurozóne evidujú najnižšiu mieru nezamestnanosti za posledných 14 mesiacov

Španielsko a Grécko hlásia opäť najvyššiu nezamestnanosť.

V eurozóne evidujú najnižšiu mieru nezamestnanosti za posledných 14 mesiacov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Miera nezamestnanosti v eurozóne klesla v júli hlbšie pod 8 percent, pričom sa dostala na 14-mesačné minimum. Pokles zaznamenala aj celá Európska únia, v rámci ktorej sa nezamestnanosť dostala pod 7 percent. Poukázali na to v stredu (1. 9.) zverejnené údaje štatistického úradu EÚ Eurostat.

Ako Eurostat informoval, miera nezamestnanosti v eurozóne dosiahla v júli 7,6 % oproti nahor revidovanej júnovej hodnote 7,8 percenta. Pôvodne sa za jún uvádzala nezamestnanosť na úrovni 7,7 percenta. Júlová hodnota nezamestnanosti je zároveň najnižšia od mája minulého roka.

Ešte výraznejší pokles zaznamenala nezamestnanosť v eurozóne v medziročnom porovnaní. V júli 2020 predstavovala 8,4 percenta.

V širšej EÚ dosiahla miera nezamestnanosti v júli 6,9 percenta. V predchádzajúcom mesiaci predstavovala 7,1 % a v júli minulého roka 7,6 percenta.    

Pokles zaznamenala aj nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi, pričom v eurozóne sa dostala pod hranicu 17 % a v celej EÚ k hranici 16 percent. Ako uviedol Eurostat, miera nezamestnanosti mladých dosiahla v eurozóne v júli 16,5 % a v EÚ 16,2 percenta. V predchádzajúcom mesiaci predstavovala v eurozóne 17,2 % a v rámci Európskej únie 16,9 percenta.  

Najvyššiu nezamestnanosť v rámci EÚ opätovne dosiahli Grécko a Španielsko, ktoré vykázali mieru nezamestnanosti na úrovni 14,6 %, respektíve 14,3 percenta. Najnižšiu nezamestnanosť zaznamenali Česko a Holandsko, a to na úrovni 2,8 % a 3,1 percenta. Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v júli 6,6 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika