Na hlavný obsah

V inšpekcii sa zrealizuje poslanecký prieskum. Krúpa žiada aj reformu voľby šéfa polície

Chce aj rýchle schválenie novely zákona o štátnej službe.

V inšpekcii sa zrealizuje poslanecký prieskum. Krúpa žiada aj reformu voľby šéfa polície
Na snímke predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). Foto: TASR

Na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS) sa v stredu (22. 9.) zrealizuje poslanecký prieskum Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Uviedol to predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) v piatok (17. 9.) po mimoriadnom zasadnutí k situácii v bezpečnostných zložkách.

Závermi výboru sú aj výzvy ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), a to napríklad k analýze fungovania ÚIS. „Mal by navrhnúť riešenia a analýzu situácie na ÚIS a prehodnotiť jeho štatút – či bude potrebná reforma a v akej krátkej dobe,“ špecifikoval Krúpa.

Tiež poznamenal, že bude „veľmi potrebné v čo najkratšej dobe schváliť novelu zákona o štátnej službe“. „Hlavne čo sa týka oblasti menovania a odvolávania popredných predstaviteľov štátnej služby a štátnych inštitúcií,“ vyhlásil.

Mikulca tiež žiada o novelu zákona o Policajnom zbore (PZ), ktorá definuje voľbu prezidenta a viceprezidentov PZ. „Je to akútna situácia a je dôležité, aby sme si vyjasnili, že výbor by nemal byť ten, kto volí prezidenta, ale mal by to byť priamo minister vnútra, aby zaňho niesol zodpovednosť,“ myslí si.

Prenasledujú Lipšica?

Chce tiež, aby zasadol Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). „Aby preverili informácie, ktoré sme dostali na výbore ohľadne niektorých aktivít SIS v kontexte ÚIS,“ vysvetlil.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) chce tiež iniciovať mimoriadne rokovanie tohto výboru. Dôvodom sú podozrenia zo sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica tajnou službou.

Lipšic pred rokovaním výboru naznačil, že ho cestou prenasledovalo auto s „neexistujúcimi ‚ešpézetkami'“. „Sú indície, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sleduje SIS. V tejto súvislosti požiadam listom ešte dnes Mariána Saloňa (Smer-SD, predseda výboru), aby zvolal mimoriadny výbor,“ povedal Šeliga. Podozrenia zo sledovania špeciálneho prokurátora označil za „šialené“.

Rovnako chcú poslanci, aby schválili komisiu na kontrolu odposluchov. „Aby sme sa pozreli na to, akým spôsobom prebiehajú a či ich robia zákonným spôsobom a či nie je potrebné robiť zmeny v zákone o odposluchoch,“ skonštatoval Krúpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko