Na hlavný obsah

V Kanade sa začínajú predčasné parlamentné voľby

Očakáva sa tesný súboj liberálov s konzervatívcami.

V Kanade sa začínajú predčasné parlamentné voľby
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: SITA/AP

V Kanade sa v pondelok (20. 9.) začínajú predčasné parlamentné voľby, ktoré v polovici augusta vyhlásil premiér Justin Trudeau. Ten viedol od roku 2019 menšinový kabinet a jeho cieľom je získať pre svoju Liberálnu stranu parlamentnú väčšinu.

Na začiatku kampane bol premiér favoritom volieb, jeho hlavnému protivníkovi a šéfovi Konzervatívnej strany Erinovi O’Tooleovi sa ale podarilo náskok dohnať. V posledných prieskumoch už mali Liberálna aj Konzervatívna strana veľmi podobné preferencie, uviedla agentúra Reuters.

Trudeau v predvolebnej kampani uvádzal, že jeho vláda zvládla epidémiu covidu úspešne. Konzervatívci naopak tvrdia, že vyvolanie predčasných volieb v čase epidémie bolo zo strany premiéra „riskantné a sebecké“.

V posledných dňoch sa predvolebná kampaň zamerala na očkovanie. Podľa Trudeaua by vláda Konzervatívnej strany nedokázala zorganizovať účinnú očkovaciu kampaň. Trudeau tiež požaduje povinné očkovanie po cestujúcich na diaľkových spojoch, čo konzervatívci odmietajú s odvolaním sa na osobnú slobodu a zodpovednosť.

O’Toole sa dostal pod tlak médií, keď odmietol uviesť, koľko ľudí vo vedení strany nie je zaočkovaných. Podľa neho ide o osobnú záležitosť jeho spolustraníkov.

Podľa agentúry Reuters sú preferencie dvoch najväčších strán vyrovnané, pretože medzi voličmi panuje istá únava z Trudeaua, ktorý je pri moci od roku 2015. Politológovia považujú za nepravdepodobné, že by Liberálna alebo Konzervatívna strana dosiahli 38 percent hlasov, potrebných na získanie parlamentnej väčšiny.

Hlasovanie budú sprevádzať prísne pandemické opatrenia. Úrady znížili povolenú kapacitu volebných miestností. Dá sa tak očakávať, že sa pred nimi budú tvoriť dlhšie rady než je zvykom, uviedla kanadská stanica CBC.

Zhruba šesť miliónov kanadských voličov sa tento rok rozhodlo voliť skôr alebo poštou. Zmenili sa pritom pravidlá sčítania týchto hlasov. Preto je podľa CBC možné, že víťaz volieb nebude známy v utorok (21. 9.) ráno ale až v nasledujúcich dňoch.

Prvé volebné miestnosti sa v Kanade otvoria o 13.00 h SELČ, posledné sa zatvoria deň potom o 4.00 h SELČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet