Na hlavný obsah

V Kanade zomrel bývalý nacista podozrivý z účasti na holokauste

Údajne sa podieľal na vraždení Židov na juhu Ukrajiny.

V Kanade zomrel bývalý nacista podozrivý z účasti na holokauste
Na archívnej fotke Helmut Oberlander. Foto: cija.ca

V Kanade zomrel vo veku 97 rokov bývalý nacistický tlmočník ukrajinského pôvodu, ktorému hrozilo vyhostenie pre podozrenie, že sa za druhej svetovej vojny zúčastnil vyhladzovania Židov. O úmrtí Helmuta Oberlandera vo štvrtok (23. 9.) informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne kanadské médiá.

Podľa Wiesenthalovho strediska sa tento na Ukrajine narodený Nemec podieľal na masovom vraždení Židov na juhu Ukrajiny. Kanadské úrady Oberlanderovi po dlhej právnej bitke odobrali kanadské občianstvo, čo v decembri pred dvoma rokmi definitívne potvrdil najvyšší súd krajiny. Odvtedy mu hrozilo vyhostenie.

Oberlander sa proti odobratiu občianstva trikrát úspešne odvolal – v roku 2001, 2007 a 2012. Argumentoval pritom tým, že do nacistickej jednotky ho začlenili proti jeho vôli. Súdy zakaždým rozhodnutia zrušili. Až v septembri 2019 federálny najvyšší súd kanadskú štátnu príslušnosť dotyčnému definitívne zrušil.

O tri mesiace neskôr sa už kauzou odmietol zaoberať. Rozhodnutie pri tom označil za legitímne, pretože Oberlander klamal úradom o svojej skutočnej činnosti za vojny, keď „dobrovoľne a významne prispel k činnosti a zločinnému účelu jednotky SS“.

Oberlandera obvinili, že sa po vstupe na kanadské územie nezmienil o svojej príslušnosti k jednej z mobilných jednotiek Einsatzkommando, ktoré počas postupu nacistických síl do hĺbky sovietskeho územia vyhladzovali Židov.

Oberlander, ktorý sa v roku 1960 stal Kanaďanom, vždy tvrdil, že ho do tejto jednotky povolali len preto, že hovoril po nemecky a rusky. Vraj slúžil len ako tlmočník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet