Na hlavný obsah

V Nikarague obvinili ďalších troch kandidátov na hlavu štátu z vlastizrady

Stalo sa tak 66 dní pred voľbami.

V Nikarague obvinili ďalších troch kandidátov na hlavu štátu z vlastizrady
Na snímke zadržaná kandidátka na prezidentku v Nikarague Cristiana Chamorrová. Foto: SITA/AP

Orgány činné v trestnom konaní (OČTK) v Nikarague v piatok (3. 9.) oznámili, že budú stíhať ďalších troch zatknutých prezidentských kandidátov za vlastizradu, informovala agentúra AFP.

Oznámenie prišlo deň po tom, čo sa verejnosť dozvedela, že prezidentskú kandidátku Cristianu Chamorrovú budú stíhať za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.

OČTK tak zasiahli proti trom kandidátom 66 dní pred prezidentskými voľbami, v ktorých sa úradujúca hlava štátu Daniel Ortega bude uchádzať o štvrté funkčné obdobie.

Traja opoziční kandidáti – Felix Maradiaga, Arturo Cruz a Juan Sebastian Chamorro – ostanú stíhaní v preventívnej väzbe. Zatiaľ nevytýčili žiaden termín súdneho pojednávania.

Cristina Chamorrová je v domácom väzení od 2. júna po tom, čo prokuratúra začala vyšetrovať príjmy a majetok nadácie, ktorú riadila dvadsať rokov. Jej matkou je bývalá prezidentka krajiny Violeta Barrios de Chamorrová.

Úrady zadržali od mája viacero opozičných politikov a novinárov, ktorí sa kriticky vyjadrovali voči vláde, pripomína peruánsky denník El Comercio. Medzi zadržanými sú aj siedmi možní prezidentskí kandidáti.

Ortega je pri moci od roku 2007. V tandeme s ním bude opäť kandidovať aj jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet