Na hlavný obsah

V nórskych mestách bujaro oslavovali koniec opatrení, viackrát zasahovala polícia

Najhoršia bola situácia v Osle.

V nórskych mestách bujaro oslavovali koniec opatrení, viackrát zasahovala polícia
Na snímke zásah polície po oslavách v Nórsku, ktoré vznikli po zrušení opatrení v krajine. Foto: SITA/AP

Polícia v Nórsku v nedeľu (26. 9.) hlásila desiatky narušení verejného poriadku a násilných potýčok vrátane hromadných bitiek vo veľkých mestách.

Stalo sa tak po tom, ako ľudia zaplnili ulice, bary, reštaurácie i nočné kluby a oslavovali ukončenie protipandemických obmedzení, ktoré trvali viac než rok. Informovala o tom v pondelok (27. 9.) agentúra AP.

Nórska vláda v piatok nečakane oznámila, že takmer všetky zvyšné reštrikcie budú už od soboty (25. 9.) zrušené a život v krajine s 5,3 milióna obyvateľov sa tak vráti k normálu.

Tento krok odchádzajúcej premiérky Erny Solbergovej prekvapil mnohých Nórov a viedol k chaotickým scénam v hlavnom meste Osle i ďalších častiach krajiny.

Divoké oslavy stoviek občanov po celom Nórsku sa začali v sobotu popoludní a trvali do nedeľňajších skorých ranných hodín. Polícia uviedla, že nepokoje hlásili z viacerých lokalít vrátane mesta Bergen na juhu krajiny či stredonórskeho Trondheimu.

Najhoršia však bola situácia v Osle. Pred tamojšími nočnými klubmi, barmi a reštauráciami sa tvorili dlhé rady a policajti počas noci zaevidovali najmenej 50 bitiek a narušení poriadku.

Pri vstupe do takýchto podnikov v Nórsku nevyžadujú potvrdenia o zaočkovaní ani negatívnych výsledkoch testov, približuje AP.

„Presne to som predpovedal,“ vyhlásil pre noviny VG nahnevaný manažér osloského nočného klubu Johan Höeg Haanes. „Bola to život ohrozujúca situácia v meste, pretože vláda nás neupozornila aspoň niekoľko dní vopred.“

Nórske médiá v tejto súvislosti informovali o mužovi s mačetou v autobuse v Osle či o ľuďoch odpadávajúcich počas čakania na vstup do pubov v Trondheime.

Nórsko je druhou severskou krajinou, ktoré zrušilo obmedzenia prijaté v súvislosti s ochorením COVID-19. Prvé bolo Dánsko, ktoré tak urobilo 10. septembra.

Najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu dosiaľ dostalo vyše 76 % obyvateľov Nórska a takmer 70 % je plne zaočkovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet