Na hlavný obsah

V Pekingu aj s hviezdami NHL. Zámorská súťaž na olympiádu uvoľní hráčov

Naposledy sa pod piatimi kruhmi predstavili v roku 2014 v Soči.

Zámorská hokejová NHL uvoľní svojich hráčov na ZOH v Pekingu, ktorá sa bude konať od 4. do 20. februára 2022. Správu priniesla agentúra AP, neskôr o tom informoval aj oficiálny webový portál ligy.

Hráčska asociácia (NHLPA) v piatok (3. 9.) oznámila, že dosiahla dohodu s Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF). Liga potvrdila prestávku v rozvrhu základnej časti s cieľom prispôsobiť účasť hráčov na zimných olympijských hrách.

Bude to prvá olympiáda pre hráčov NHL od roku 2014 v Soči. „Chápeme, ako vášnivo hráči z NHL reprezentujú svoje krajiny. Sme veľmi radi, že sme mohli uzavrieť dohody, ktoré im umožnia zúčastniť sa a porovnať sa s najlepšími na olympijskej scéne,“ povedal pre nhl.com zástupca komisára NHL Bill Daly.

Účasť hráčov NHL môže ohroziť koronavírus

NHL môže od dohody odstúpiť v prípade, že sa podmienky a vývoj s pandémiou koronavírusu nebudú vyvíjať priaznivo a pre hráčov z ligy bude situácia nebezpečná. „Reprezentovať svoju krajinu na olympiáde je pre hráčov dôležité, aj v týchto neistých časoch. Hráči sa tešia na to, že si na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu oblečú hokejový dres a budú bojovať o zlatú medailu,“ uviedol generálny poradca NHLPA Don Zavelo.

Zámorská profiliga uvoľnila hráčov na ZOH v rokoch 1998-2014, ale do Pjongčangu v roku 2018 už nie. „Viem, že môžem hovoriť za hokejových fanúšikov z celého sveta, keď hovorím, že rozhodnutie privítať najlepší olympijský hokej na olympiáde vítame. Viedli sme mnoho konštruktívnych diskusií a vynaložili sme veľa úsilia, aby sa to stalo v rámci času, ktorý sme si stanovili. Chcem poďakovať všetkým zúčastneným stranám za podporu a odhodlanie,“ povedal prezident IIHF Rene Fasel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport