Na hlavný obsah

V Prievidzi záchranári učili zachraňovať životy resuscitáciou

Hlavné je sa nebáť, hovoria zdravotníci.

Resuscitácie sa nebojte, hovoria záchranári. Stačí 30 stlačení hrudníka v rytme piesne Stayin´ alive od Bee gees a môžete tak zachrániť život. Pred pár dňami bol Svetový deň prvej pomoci. Dobrovoľníci z červeného kríža na prievidzskom námestí školili ľudí správnu techniku resuscitácie a aj to. ako ju bezpečne poskytnúť v období pandémie.

Jakub Masár pred niekoľkými rokmi zachránil život mužovi, ktorý skolaboval v nákupnom centre. Vtedy mu na to stačili základy resuscitácie z kurzu červeného kríža. V súčasnosti študuje urgentnú zdravotnú starostlivosť na vysokej škole a sám laikov učí pomoc v krízovej situácii.

„Keď už to skúšate na figuríne, tak máte aspoň trošku priblížené, aká tá resuscitácia naozaj je. Keď sa vám to náhodou stane, že budete musieť oživovať v skutočnosti, nebudete až tak zaskočený,“ povedal študent urgentnej zdravotnej starostlivosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pri príležitosti svetového dňa poskytovania prvej pomoci organizujeme ukážky pre verejnosť. Väčšinou sa pristavia ľudia, ktorí v tom nemajú úplne jasno, takže im to vysvetlíme, ukážeme a oni si aspoň vyskúšajú stláčanie hrudníka,“ povedala riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Prievidzi Renáta Lukáčiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny