Na hlavný obsah

V ruských parlamentných voľbách sa očakáva víťazstvo Putinovho Jednotného Ruska

Do parlamentu by sa malo dostať 5 strán.

V ruských parlamentných voľbách sa očakáva víťazstvo Putinovho Jednotného Ruska
Volebná urna ruských parlamentných volieb. Foto: ČTK/AP

V Rusku sa začínajú voľby do Štátnej dumy, teda dolnej komory parlamentu. V hlasovaní, ktoré bude trvať tri dni, sa očakáva víťazstvo vládnej strany Jednotné Rusko spätej s prezidentom Vladimirom Putinom. Rusi rovnako v rade oblastí vyberajú nové zloženie regionálnych snemov alebo gubernátorov.

Ako prvé sa vzhľadom na časový posun otvorili volebné miestnosti na ruskom ďalekom východe, a to o 8.00 h miestneho času (teda ešte vo štvrtok (16. 9.) v noci SELČ). Poslednú možnosť vhodiť hlasovací lístok do urien budú mať Rusi v nedeľu o 20.00 h miestneho času.

Po prvý raz sa dá hlasovať aj na diaľku

Prvýkrát môžu obyvatelia siedmich oblastí hlasovať tiež na diaľku, napísala agentúra TASS. Podľa šéfky ústrednej volebnej komisie Elly Pamfilovej si tento spôsob hlasovania vybralo cez 2,6 milióna Rusov. Celkovo komisia registruje viac ako 108 miliónov voličov v Rusku a ďalšie 2 milióny v zahraničí.

Komisia tohtoročné parlamentné voľby rozložila do troch dní, aby pre pandémiu koronavírusu znížila hustotu ľudí vo volebných miestnostiach. Podľa kritikov však toto rozhodnutie zvyšuje riziko manipulácií s volebnými lístkami, uviedla agentúra AP. Pamfilovová to odmieta a sľubuje, že v miestnostiach bude „plný kamerový dozor“ a lístky budú v zabezpečených kontajneroch.

Reálnu šancu na parlament má 5 strán

O 450 miest v Štátnej dume sa uchádza 14 politických zoskupení, pričom podľa poslednej prognózy štátnej agentúry VCIOM môže prekonať päťpercentnú hranicu hlasov potrebnú pre zisk mandátov päť z nich.

Okrem Jednotného Ruska to môžu byť komunisti, nacionalistická Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského alebo Spravodlivé Rusko, ktorá sa síce počíta k opozícii, ale podporuje Kremeľ, podobne ako ostatné opozičné parlamentné strany. Uspieť by mohla tiež vlani založená strana Noví ľudia.

Hlasovaniu predchádzali mesiace represií voči opozícii. Úrady prakticky zabezpečili, že najznámejší a najhlasnejší kritici Kremľa nekandidujú a zároveň vystupňovali tlak na nezávislé médiá či obhajcov ľudských práv, uviedla AP. Tím opozičného predáka Alexeja Navaľného sa snaží vyvinúť tlak na Kremeľ prostredníctvom takzvaného „šikovného hlasovania“, ktoré voličom odporúča najsilnejšieho z opozičných kandidátov, ktorý má v danom obvode šancu poraziť prokremeľského uchádzača.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet