Slovenský burčiak sa už naplno dostáva do predaja, hoci s miernym omeškaním. Úroda vo viniciach dozrieva, a s tým prichádza aj oberačka. Očakáva sa vyššia kvalita ako vlani, ale vinári majú aj obavy, kam sa nové víno pri prípadných pandemických obmedzeniach dostane. Pivnice sú plné ešte od vlaňajška.
S viac ako týždňovým oneskorením oproti vlaňajšku sa oberačky začali aj v okolí Topoľčianok. Pri aktuálnom oteplení sú už v plnom prúde.
Oberačky vo viniciach potrvajú do prelomu októbra a novembra. Niektorí, najmä menší vinári, však majú už teraz obavu, čo bude s úrodou ďalej.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Vinársky sektor patrí v rámci pandémie k najviac zasiahnutým. Pomoc od štátu označujú vinári za slabú. Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že ich do odškodnenia zahrnulo.
„Podľa informácií, ktorými aktuálne disponujeme, sa schválilo 75 projektov z výrobného odvetvia vinársky priemysel v celkovej hodnote takmer 1,2 milióna eur,“ vysvetlil hovorca rezortu Andrej Wallner.
Prvé vína z tohtoročnej úrody prídu na pulty v novembri v podobe mladých vín.