Na hlavný obsah

V súvislosti s pokusom o vraždu bývalého špióna Skripaľa obvinili tretieho Rusa

Všetci boli príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU.

V súvislosti s pokusom o vraždu bývalého špióna Skripaľa obvinili tretieho Rusa
Na archívnej snímke zo 7. marca 2018 policajti hliadkujú pred policajnou páskou neďaleko miesta, kde našli bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v anglickom meste Salisbury. Foto: TASR/AP

V súvislosti s otravou bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa novičokom z roku 2018 v neprítomnosti obvinili už tretieho Rusa. Informovala o tom agentúra Reuters v utorok (21. 9.) s odvolaním sa na britskú políciu.

Polícia tiež potvrdila, že všetci traja obvinení, boli príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU. Ide o Alexandra Miškina, Anatolija Čepigu a Denisa Sergejeva.

Spojené kráľovstvo obvinilo dvoch z nich zo zosnovania vraždy a z pokusu o vraždu v septembri 2018. Tretieho Rusa, Sergejeva, obvinili teraz z rovnakých zločinov.

Všetci traja vystupovali pod krycími menami – Alexandr Petrov, Ruslan Boširov a Sergej Fedotov. Momentálne sa údajne nachádzajú na území Ruska, ktoré doposiaľ v kauze nespolupracovalo a nemá s Britániou podpísanú žiadnu zmluvu o vydávaní zločincov. Povedal to hlavný britský koordinátor pre boj proti terorizmu Dean Haydon.

Skripaľa a jeho dcéru Júliu našli v bezvedomí zhrbených na lavičke v juhoanglickom meste Salisbury v marci 2018. Obaja spolu s policajtom, ktorý išiel skontrolovať Skripaľov byt, skončili v kritickom stave v nemocnici po otrave vojenskou otravnou látkou.

Istá žena neskôr zomrela na otravu novičokom po tom, čo jej partner našiel fľašku s falošným parfumom, prostredníctvom ktorej podľa polície páchatelia prepašovali látku do Británie.

Útok na Skripaľa, ktorý predával Británii ruské štátne tajomstvá, vyvolal azda najväčšie spory medzi Ruskom a Západom od konca Studenej vojny. Moskva a Londýn v reakcii na incident navzájom vyhostili z krajín niekoľko diplomatov. Rusko odmietlo akúkoľvek účasť na vražednom pokuse a označilo obvinenia za protiruskú propagandu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet