Na hlavný obsah

V Texase môže ísť žena na potrat po novom len do šiesteho týždňa tehotenstva

Štát prichádza ešte s jednou novinkou.

V Texase môže ísť žena na potrat po novom len do šiesteho týždňa tehotenstva
Na ilustračnej snímke rodičia s dieťaťom na vychádzke. Foto: TASR/AP

Texas má nový interrupčný zákon. Obyvateľky južanského štátu môžu ísť na potrat len do šiesteho týždňa tehotenstva, teda v období, keď mnohé z nich ani nevedia, že dieťa čakajú. Najvyšší súd odmietol zrušiť normu. Podľa pozorovateľov je jeho verdikt veľkou ranou pre zástancov práva na interrupciu. Prijatie zákona odsúdil aj prezident USA Joe Biden.

Pred takmer pol storočím uznal Najvyšší americký súd v spore Roe versuz Wade právo žien na interrupciu pomerom hlasov 7 ku 2. Teraz ho pomerom 5 ku 4 obmedzil. Šéfka organizácie Plánované rodičovstvo Alexis Johnsonová neskrývala rozčarovanie.

„Sme veľmi sklamaní. V Texase sa hodiny otočili o 50 rokov späť. Je to neskutočne temný deň,“ skonštatovala. Jej slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Na druhej strane barikády, teda medzi podporovateľmi obmedzenia potratov, si však myslia pravý opak. Texaský guvernér Greg Abbot neskrýval nadšenie.

„Náš Stvoriteľ nám dal právo na život, a napriek tomu milióny detí každoročne strácajú právo na život pre potraty. V Texase pracujeme na záchrane týchto životov,“ uviedol.

Po novom tak v Texase nesmie ísť žena na potrat, ak má plod srdečný tep. Odborníci však upozorňujú, že termín srdečný tep je zavádzajúci, v tejto fáze totiž plod nemá srdce, len tkanivo, ktoré sa ním stane. Podobné legislatívy síce prijala aj desiatka ďalších štátov, tamojšie súdy ich však zablokovali.

Texas ale prichádza ešte s jednou novinkou. Štátnym činiteľom zakazuje vymáhanie zákona, to zveruje do rúk súkromným občanom – vrátane ľudí, ktorí v Texase nežijú či s tehotnou ženou nemajú nič spoločné. Súdu tak môže čeliť aj človek, ktorý odvezie tehotnú kamarátku na interrupciu.

„Texas sa takto vyhne súdnym sporom s poskytovateľmi potratov. To znamená, že predstavitelia štátu budú chránení pred potenciálnymi procesmi,“ vysvetľuje profesorka práva z floridskej univerzity Mary Zieglerová.

Experti upozorňujú, že nová legislatíva zasiahne v drvivej väčšine najmä chudobné ženy, ktoré sa pre interrupciu rozhodnú pre finančné dôvody, keďže cesta do susedného štátu pre ne predstavuje príliš vysoký výdavok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet