Na hlavný obsah

Vadovičová vystrieľala pre Slovensko piatu zlatú medailu na paralympiáde

Postarala sa aj o rekord.

Vadovičová vystrieľala pre Slovensko piatu zlatú medailu na paralympiáde
Na snímke paralympijská strelkyňa Veronika Vadovičová. Foto: TASR

Koniec dobrý, všetko dobré. Slovenská výprava sa v posledný deň paralympijských hier v Tokiu dočkala jedenástej medaily a piatej zlatej. Vybojovala ju v nedeľu (5. 9.) parastrelkyňa Veronika Vadovičová v disciplíne R6 mix – ľubovoľná malokalibrovka 60 v kategórii SH1.

Vadovičová sa kvalifikovala do osemčlenného finále štvrtým najlepším nástrelom v kvalifikácii 620,3 bodu a vo finále dosiahla výkon 248,9, čo je nový rekord paralympijských hier.

Striebornú Švédku Annu Normannovú zdolala o 4 desatiny bodu. Bronz si vybojoval Španiel Juan Antonio Saavedra (226,3). Ďalší Slovák Radoslav Malenovský neuspel v kvalifikácii, v ktorej obsadil 35. miesto.

Prelomenie smoly

Vadovičová hodila za hlavu všetku streleckú smolu, ktorá ju sprevádzala až do posledného dňa v Tokiu. Skúsená 38-ročná Trnavčanka cestovala do metropoly Japonska s medailovými ambíciami, ale v prvých troch vystúpeniach jej na cenný kov stále čosi chýbalo.

Skončila dvakrát šiesta a raz štvrtá. Napokon sa medaily dočkala v disciplíne, v ktorej bola pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro „až“ šiesta. Do svojej jagavej zbierky z paralympiád pridala štvrtú zlatú a celkovo šiestu medailu (4-1-1).

„Asi je to tým, že už na mňa nebol žiadny tlak. Šla som súťažiť s pokorou. Nespraviť si hanbu. A ísť len to, čo mám natrénované. A trochu to vyšlo,“ uviedla pre web spv.sk.

Ako cez kopirák

Vadovičová sa zároveň stala najúspešnejšou slovenskou letnou paralympioničkou. Len ona a parastolný tenista Ján Riapoš, súčasný prezident SPV, majú štyri zlaté.

Riapoš má okrem toho aj bronz, Vadovičová však má po jednom striebre a bronze. „Je to skvelé. Musím sa poďakovať všetkým, ktorí mi držali palce. Aj tým, ktorí mi ešte pred poslednou disciplínou verili. Som rada, že som ich mohla potešiť,“ netajila svoju radosť.

Slovenskí parašportovci v záverečný deň PH 2020 získali jedenástu medailu a vrchol sezóny aj päťročného obdobia ukončili s bilanciou 5 zlatých, 2 strieborné a 4 bronzové medaily. Celkovo im patrí 26. miesto v hodnotení krajín.

Slováci takmer navlas zopakovali svoje vystúpenia z PH 2016, keď v brazílskom Riu de Janeiro vybojovali rovnako 11 cenných kovov s bilanciou 5-3-3. V ére samostatnosti SR to bola v Tokiu tretia najúspešnejšia paralympiáda, v Aténach 2004 malo Slovensko o jeden bronz navyše oproti Riu (5-3-4).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport