Na hlavný obsah

Vedci monitorujú variant koronavírusu, ktorý by mohol byť odolný proti očkovaniu

Prvýkrát ho objavili v Kolumbii.

Vedci monitorujú variant koronavírusu, ktorý by mohol byť odolný proti očkovaniu
Na snímke zdravotná sestra naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (31. 8.) oznámila, že monitoruje nový variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v januári v Kolumbii. Existujú totiž obavy, že by mohol byť odolný proti vakcínam, informovala agentúra AFP.

Variant, odborne označovaný ako B.1.621, nazýva zdravotnícka agentúra OSN vo svojej klasifikácií písmenom gréckej abecedy mí. WHO ho v súčasnosti považuje za tzv. variant záujmu, ktorý je potrebné ďalej monitorovať.

Tento variant má totiž viacero mutácií, ktoré indikujú riziko rezistencie proti očkovacím látkam. Podľa WHO je preto potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré by prispeli k jeho lepšiemu poznaniu.

„Variant mí disponuje súborom mutácií, ktoré poukazujú na vlastnosti, ktoré by mohli potenciálne viesť k tomu, že vírus unikne imunitnému systému,“ uvádza WHO.

Koronavírus, rovnako ako ostatné vírusy, postupne mutuje. Väčšina takýchto mutácií však nemá žiadny alebo len nepatrný vplyv na vlastnosti vírusu. Určité mutácie však môžu zvýšiť nákazlivosť vírusu, závažnosť ním spôsobovaného ochorenia či jeho odolnosť proti vakcínam či liekom.

Podľa WHO v súčasnosti existujú štyri varianty nového koronavírusu, ktoré vyvolávajú obavy vrátane variantu alfa, rozšíreného v minimálne 193 krajinách, a variantu delta, ktorý potvrdili už v 170 štátoch a teritóriách.

Predmetom monitoringu je aktuálne päť variantov vrátane variantu mí, ktorý už okrem Kolumbie objavili aj v ďalších krajinách Južnej Ameriky, ale aj vo viacerých štátoch Európy vrátane Slovenska.

V globálnom meradle je rozšírenosť variantu mí zatiaľ len nízka: aktuálne predstavuje 0,1 percenta zo sekvenovaných vzoriek. V Kolumbii je však toto číslo výrazne vyššie – až 39 percent, uvádza AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet