Na hlavný obsah

Vedľajšie účinky po tretej dávke vakcíny sú mierne. Ktoré prevládajú?

Systémové reakcie boli menej časté ako po druhej dávke.

Vedľajšie účinky po tretej dávke vakcíny sú mierne. Ktoré prevládajú?
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Väčšina vedľajších účinkov po tretej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je slabá až mierna a vyskytujú sa približne tak často, ako po druhej dávke. Toto zistenie sa uvádza v americkej štúdii zverejnenej v utorok (28. 9.), píše AFP.

Správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa zakladá na hláseniach vyše 22 000 ľudí, ktorí sa zaregistrovali v mobilnej aplikácii o bezpečnosti vakcín a dostali podpornú dávku v období od 12. augusta do 19. septembra.

Počas tohto obdobia bola tretia dávka povolená pre ľudí, ktorí majú oslabenú alebo poškodenú imunitu, ale nie pre širšie obyvateľstvo.

Bolesť hlavy či únava

„Početnosť a druh vedľajších účinkov boli podobné tým, aké sa zaznamenali po druhej dávke vakcíny, a boli väčšinou slabé až mierne a krátkodobé,“ uviedla riaditeľka CDC Rochelle Walenská.  

K často uvádzaným vedľajším účinkom patrila napríklad bolesť v mieste vpichu (71 % skúmaných účastníkov), únava (56 %) a bolesť hlavy (43 %).  

Približne 28 % ľudí hlásilo, že neboli schopní vykonávať bežné denné činnosti, obvykle na druhý deň po podaní podpornej dávky.  

Zdravotnú starostlivosť vyhľadali približne 2 % účastníkov a 0,1 %, čo je 13 ľudí, bolo hospitalizovaných.

Menej časté systémové reakcie

Podskupinu takmer 21 700 ľudí, ktorí dostali rovnakú mRNA vakcínu (od spoločností Moderna alebo Pfizer/BioNTech) pri všetkých troch dávkach, ďalej analyzovali.  

Ľudia, ktorí dostali Modernu, mali lokalizované reakcie (obmedzené na jedno miesto) – ako napríklad bolesť hornej paže – po tretej dávke o trochu častejšie než po druhej dávke.

Systémové reakcie – teda tie, ktoré sa vyskytnú mimo miesta vpichu – boli o trochu menej časté po tretej dávke, než po druhej.

Ten istý vzorec sa vyskytol pri vakcíne od Pfizeru. A pri oboch vakcínach platí, že ich prvé dávky spôsobili výrazne menej časté vedľajšie účinky, obzvlášť systémové, než druhé a tretie dávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet