Na hlavný obsah

Viac ako 300 000 ľudí malo porušiť karanténu po príchode do Anglicka

Informovala o tom britská stanica BBC.

Viac ako 300 000 ľudí malo porušiť karanténu po príchode do Anglicka
Na ilustračnej snímke muž s ochranným rúškom vychádza zo stanice metra v Londýne. Foto: TASR/AP

Viac ako 300 000 ľudí je podozrivých z porušovania stanovenej karantény po príchode do Anglicka a Severného Írska v období od marca do mája tohto roku. Informovala o tom v pondelok (13. 9.) britská stanica BBC.

Od 17. marca do 31. mája pricestovalo do Anglicka a Severného Írska viac ako milión ľudí z krajín, ktoré britské úrady v tom čase zaradili na zoznam oblastí zo zvýšeným rizikom nákazy koronavírusom.  Po návrate z takýchto krajín sa od cestujúcich vyžadovalo dodržanie desaťdňovej karantény a preukázanie sa negatívnym testom na koronavírus.

Podľa BBC je však takmer tretina z uvedeného milióna podozrivá z toho, že tieto nariadenia nedodržala. Presný počet tých, ktorí nariadenia porušili alebo ich nebolo možné vypátrať, však britská vláda nevie odhadnúť, píše BBC.

Podľa tieňového ministra vnútra z tábora opozičných labouristov Nicka Thomasa-Symondsa údaje získané BBC „potvrdzujú najhoršie obavy z ľahostajnej politiky vládneho kabinetu týkajúcej sa hraničných kontrol“. Rezort vnútra v tejto súvislosti obvinil z „hrubej nedbanlivosti“.

Poslanec Konzervatívnej strany Huw Merriman naopak uviedol, že vláda robila v tomto smere všetko, čo bolo v jej silách. „Mohli sme mať zdroje na skontrolovanie každého jednotlivca, ktorý bol doma v karanténe? Samozrejme, že nie. Vždy sme vedeli, že tieto riziká v existujúcom systéme existujú,“ dodal.

Ako uvádza BBC, správa o podozreniach, že karanténu porušovali státisíce ľudí, prichádza v čase, keď britský premiér Boris Johnson plánuje predstaviť plán boja proti koronavírusovej pandémii na nadchádzajúcu zimu spoločne s iniciatívou pozbaviť vládu rozšírených právomocí v čase pandémie, a to vrátane možnosti zatvárať školy či podniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet