Na hlavný obsah

Viac ako 9 000 žiakov sa teraz učí dištančne, v karanténe je vyše 300 zamestnancov škôl

Dáta poskytlo 5 210 škôl.

Viac ako 9 000 žiakov sa teraz učí dištančne, v karanténe je vyše 300 zamestnancov škôl
Ilustračné foto - dištančná výučba. Foto: RTVS

Najvyšší počet detí, ktoré sa už v týchto dňoch vzdelávajú dištančne, je v Štrbe (okres Poprad), Rožňave, Svidníku, Revúcej a Humennom. V stredu (8. 9.) to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Informácie k stavu v školách poskytlo rezortu školstva k utorku (7. 9.) podľa neho len 75 % škôl z celkového počtu 6 870. Dáta poskytlo 5 210 škôl. „V dištančnom vyučovaní je 170 tried a týka sa to 9 353 žiakov, ktorí sa tento týždeň vzdelávajú dištančným spôsobom,“ priblížil. Rezort eviduje i 334 zamestnancov škôl v karanténe.

Jednorazové kloktanie

Minister sa vyjadril aj k téme testovania v školách. Kloktacie testovanie bolo jednorazové a začalo 2. septembra. „Následne sa školy dohadovali s firmami, že toto testovanie môže prebiehať na školách, respektíve si môžu tieto balíky zobrať domov a výsledky odovzdávali v pondelok (6. 9.),“ povedal.

Z 80 000 poskytnutých testov sú k utorku k 7.00 h známe výsledky zo 40 000 testov, ktoré odhalili 14 pozitívnych detí. 

Záujem o samotesty bol podľa ministra školstva vysoký, dokopy žiadalo o tento druh testov 423 000 rodičov detí. „My sme vyskladňovali pred 30. augustom dva milióny kusov testov, následne 2. septembra 2,5 milióna kusov a v utorok (7. 9.) ďalší milión samotestov, ktoré sme distribuovali smerom k okresným úradom,“ priblížil minister školstva.

Posledné samotesty

Poukázal na to, že v stredu dostanú samotesty posledné školy v Bratislavskom kraji a vo štvrtok (9. 9.) v Banskobystrickom kraji. „Dohodli sme sa s ministrom zdravotníctva, že sú predpripravené ďalšie testy, ak budú potrebné. Čakáme ešte na diskusiu s tímom epidemiológov. Do konca týždňa by mali dostať samotesty všetci, ktorí mali o ne záujem,“ povedal.

Minister vie o tom, že finančné prostriedky, ktoré rezort školstva poskytoval školám, aby mohli nakúpiť dezinfekčné prostriedky, všetky školy nedostali.

„My sme finančné prostriedky uvoľňovali 19. augusta. Máme informáciu, že niektoré školy v niektorých okresov ešte nedostali tieto finančné prostriedky. Od včerajšieho dňa sa individuálne telefonuje na okresné úrady, čo sa stalo a prečo tieto finančné prostriedky nedostali,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko