Na hlavný obsah

Vietnam schválil kubánsku vakcínu Abdala ako prvá krajina okrem Kuby

Je to už ôsma vakcína, ktorú vietnamské úrady schválili.

Vietnam schválil kubánsku vakcínu Abdala ako prvá krajina okrem Kuby
Kubánska vakcína proti koronavírusu Abdala. Foto: TASR/AP

Vietnam schválil kubánsku vakcínu proti koronavírusu Abdala a stal sa tak prvou krajinou na svete okrem Kuby, ktorá tento preparát oficiálne prijala. Informovala o tom agentúra EFE počas víkendovej návštevy vietnamského prezidenta na Kube.

Abdala je ôsmou vakcínou, ktorú vietnamské úrady schválili na očkovanie proti koronavírusu a do konca roka by sa táto vakcína mala vo Vietname aj začať vyrábať.

Abdala nie je jediná kubánska vakcína

Kubánski vedci vyvinuli niekoľko vakcín proti koronavírusu. Okrem Abdaly úrady karibského ostrova zatiaľ schválili na očkovanie ešte preparát Soberana 02 a Soberana Plus, ktoré sa používajú spoločne. Žiadnu z týchto látok zatiaľ neuznala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Kubánski vedci tvrdia, že tieto preparáty majú pri podaní troch dávok účinnosť asi 92 percent.

Kuba je jedinou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá očkuje proti koronavírusu vlastnými preparátmi. Väčšina ľudí na tomto karibskom ostrove s asi 11 miliónmi obyvateľov dostala vakcínu v rámci klinických štúdií, kubánsky liekový úrad Abdalu na očkovanie schválil až v júli a Soberanu v auguste.

Doteraz na Kube najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo 70 percent obyvateľov, plne očkovaných (teda tromi dávkami) je asi 40 percent ľudí. Začiatkom tohto mesiaca začali kubánski zdravotníci očkovanie proti koronavírusu aj u detí od dvoch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet